maaaad napisał(a):
Wow... Sam nieraz wyśmiewałeś Wikipedię jako źródło informacji,
don_pazurro napisał(a):
z całym szacunkiem, ale jeśli powyższe źródło jest dla Ciebie wyrocznią,
czytanie ze zrozumieniem panowie! gdzie tak napisałem? wyśmiewałem i będę wyśmiewał wiki, gdy będą pisać bzdury. ale nie zawsze tak jest, jeśli macie chociaż minimalne pojęcie kto pisze/redaguje wikipedię, w jakich artykułach należy się spodziewać bzdur, a gdzie nie. wybaczcie, że nie chcę mi się szukać wyjaśnień, powołam się więc na swój autorytet
maaaad napisał(a):
z podanego przez Ciebie "źródła" wynika, że awd to to samo, co 4wd, podczas gdy sam wyżej temu zaprzeczasz:
ja nie pisałem nic o 4wd, tylko 4x4. cytat ze "źródła":
Cytuj:
W pojazdach dwuosiowych różni się od układu 4x4 tym, że może mieć dynamiczny podział mocy napędu na poszczególne osie włącznie z całkowitym umieszczeniem mocy na jednej konkretnej osi. 4x4 ma natomiast stały rozkład siły na wszystkie 4 koła.
don_pazurro napisał(a):
ale akurat xDrive to na tyle specyficzny napęd, że absolutnie można go klasyfikowac jako stały. Nie ma tu nic złego, ani tym bardziej błednego.
to tak samo można haldex-a nazwać stałym, bo się go nie włącza dodatkową dźwignią
don_pazurro napisał(a):
ale na bank nie jest to AWD i wielu fachowców stawia go na równi z quattro chociażby.
koniec imprezy, widać nie wiesz o czym piszesz.
quattro odnosi się do:
-torsen A, B, C
-haldexa - TT i A3 chociażby
-quattro ze sprzęgłem wiskotycznym - R8
-quattro z mechanizmem koronowym -następca torsena C
Więc jak ktoś mówi, że xdrive to jak quattro, to jest debilem i nie wie o czym mówi, bo rzuca HASŁA, a nie precyzyjne określenia. Chyba, że może mówić o takim podobieństwie, że to słówko marketingowe oznaczające napęd na 4 łapy w ogóle
Jeśli więc mówicie o FACHOWCACH i łykacie jak młode pelikany to, co piszą- proszę bardzo

przekładnie ślimakowe w torsenie vs. elektronicznie sterowane sprzęgło wielopłytkowe buahaha
Ale dlatego się tak awanturuję, bo to dziennikarze używają zamiennie różnych określeń i wychodzą kwiatki

don_pazurro napisał(a):
Gdybyś zadał sobie trochę trudu i poszukał nieco więcej ,wiedziałbyś ,że xDrive trudno zakwalifikować,
tjaaa dalej nie zauważyłeś o czym ja piszę i w jakim kontekście napisałem AWD.
don_pazurro napisał(a):
w proporcjach przód tył - 100:1.
gratuluję matematyki!