BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: test BMW 335i Coupe xDrive
PostNapisane: 22 października 2010, 20:43 
don_pazurro napisał(a):
no to jest cos jednak co nas łaczy ;)

ha! tyle stron, tyle pisania, ALE w końcu jest jakiś tam consensus :rotfl: :zdrowko:

PostNapisane: 22 października 2010, 20:46 
Przyjaciel forum

don_pazurro napisał(a):
Przeczytaj prosze uwaznie kto pierwszy uzyl slowa "debil" , ja zacytowalem tylko jego stwierdzenie i nikogo nie mialem zamiaru obrazac.

Ok, ale nie napisal o Tobie "debil", tak jak Ty zrobiles to pozniej, napisal to troche w innym kontekscie podsumowujac wiedze merytoryczna "fachowcow".

don_pazurro napisał(a):
Do krytyki sie przyzwyczailem i traktuje ja jako naturalna kolej rzeczy, szczegolnie w medium takim jak portal. Nie neguje tu jego zdania.

Obawiam sie, ze jednak nie, na swoim portalu masz kontrole nad krytyka, mozesz wyrzucic niewygodny komentarz, tutaj to Fryderyk posiada takie prawo. Jakos nie widze tez, aby Fryderyka bronili uzytkownicy, ktorzy zarejestrowali sie dzis i w tym temacie napisali swoj jedyny post.

(zaraz sie dowiem, ze nie wyrzucacie zadnych komentarzy, ale to nie ma tak naprawde tutaj znaczenia, dyskusja dotyczy czegos innego)

don_pazurro napisał(a):
W autogalerii.pl ja i inni redaktorzy przez lata mierzylismy sie z problemem - pisac niszowo technicznie czy lzej, tak by przyslowiowy Kowalski ktory temat MOTO zna pobierznie tez cos zrozumial. Przerabialem juz pisanie na 18 stron, kiedy jako jeden z pierwszych dziennikarzy w Polsce pisalem o Lexusie LS600h i probowalem pokazac jego wszystkie aspekty techniczne. Wygrala u nas idea pogodzenia niejako wody z ogniem, czyli pisania tak, by kazdy cos z tego wyciagnal, na roznym poziomie wiedzy moto.

Dlatego warto wypracowac sobie wlasna formule na recenzje samochodow. Milion kompromisow nigdy nie jest dobry. Niech przykladem dla Ciebie bedzie chocby Top Gear (program, nie magazyn), gdzie nikt nie rozwodzi sie nad finezja rozwiazan technicznych, a chodzi o jedynie przekazanie emocji zwiazanych z danym modelem.

don_pazurro napisał(a):
Alfa i omega nie jestem, ale moj wiek i lata spedzone w tej branzy do czegos mnie upowazniaja.

Lata doswiadczenia? A jednak to ja musialem wrzucic podsumowanie tego tym czym roznia sie poszczegolne napedy, gdybys zrobil to sam, zamknalbys Fryderykowi usta i nie byloby problemu z glupia dyskusja. Druga sprawa, presskity maja to do siebie, ze sa obarczone tonami bledow (dziwi mnie fakt, ze nie wiedziales tego wczesniej), w przypadku N55 masz tego idealny przyklad, po to masz samochod przeznaczony do testow, aby go sobie dokladnie obejrzec, naprawde latwo jest zagladajac pod maske stwierdzic czy silnik ma jedna turbine, czy dwie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 października 2010, 20:50 
Vermilion napisał(a):
gdzie nikt nie rozwodzi sie nad finezja rozwiazan technicznych, a chodzi o jedynie przekazanie emocji zwiazanych z danym modelem.

ooooooooo trafne, trafne! w TG Clarkson otwarcie przyznaje, że on nie umie zmienić oleju, czy odkręcić koła, ALE oni mają swoją sprawdzoną formułę, zwracają na jakieś istotne sprawy dotyczące konkretnego modelu, a nie oceniają, że "przy takiej mocy spalanie 15 jest imponujące" - jeśli wiecie co mam na myśli ;)

Vermilion napisał(a):
aby go sobie dokladnie obejrzec, naprawde latwo jest zagladajac pod maske stwierdzic czy silnik ma jedna turbine, czy dwie.

ba, jednym mailem. no, w porywach do dwóch maili ;)

PostNapisane: 22 października 2010, 20:56 
Pierwsze kroki

Garaż: www.testysamochodowe.pl
akurat TG to calkiem inna liga, pisze tam nasz kolega redakcyjny takze, calkiem inna specyfika, ale wiem co masz na mysli. No ale to nie temat tylko OT.

Wiesz, ten Twój wywód o napedach, jasne mogłem, ale to tak jak napisac 2x2=4. Rzecz dotyczyla innego spojrzenia na pewien aspekt techniczny i nazewnictwo, ale to juz kazdy sobie sam wyciagnie czytajac ze zrozumieniem.

Co do formuly, taka wlasnie wypracowalismy sobie. O xDrive pisalem juz tak wiele razy przy okazji wielu innych testow BMW, ze naprawde powielac to znowu dla mnie nie ma sensu. Kto zechce sam dotrze czy to u nas czy gdzie indziej. Ale racja, dylemat jaka obrac formule pisania dosc dynamicznie ewoluuje, jeden nie chce czytac, drugi oglada zdjecia tylko, innego kreci film, ale np watek filmow u nas sie nie sprawdzil - zbyt kosztowne, ale co jakis czas probujemy cos ubarwic. Oczywiscie jak pisze sie o czyms calkiem nowym mozna i trzeba to mocniej wyjasnic. Tak sie staramy robic.

Ostatnio edytowano 22 października 2010, 21:09 przez don_pazurro, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 22 października 2010, 21:03 
don_pazurro napisał(a):
O xDrive pisalem juz tak wiele razy przy okazji wielu innych testow BMW, ze naprawde powielac to znowu dla mnie nie ma sensu.

Okay! Spoko, ale umówmy się... żeby to doprecyzować wystarczyłoby jedno, może dwa zdania. Nastawiacie się tylko na stałych bywalców/czytelników, że oni już to znają na pamięć? Nowych ignorujecie?

...po prostu pytam... bo jako "niewtajemniczony" czytelnik, który nie miał pojęcia, że było to opisywane, tylko o tak o, wszedłem z zewnątrz, skądkolwiek, to odebrałem... źle :/

Może i faktycznie, jeden na 10000000 się taki trafi, jak ja, no ale się trafił :/ Ktoś musi być forumowym ekscentrykiem :luka:

PostNapisane: 22 października 2010, 21:10 
Pierwsze kroki

Vermilion, a co do rozpoznania pod maska, chyba nie jest tak latwo jak sadzisz:
335i Twin Turbo: http://www.autogaleria.pl/fotografie/in ... 0&test=349
335i TwinPower Turbo: http://www.exoticcars.pl/testy/index.ph ... id=109&s=3 (kolega z zaprzyjaznionej redakcji zrobil bardziej obrazowa fotke)

Fryderyk, ja Ciebie rozumiem, ale uwierz mi wszystkich sie nie zadowoli, sztuka pisania to niestety tez sztuka kompromisów, mam jednego forumowicza dla ktorego liczy sie tylko opis audio, a to przyznaje nie zawsze rozkladam na lopatki i czynniki pierwsze. Temat rzeka ;)

PostNapisane: 22 października 2010, 21:23 
Przyjaciel forum

don_pazurro napisał(a):
Vermilion, a co do rozpoznania pod maska, chyba nie jest tak latwo jak sadzisz:
335i Twin Turbo: http://www.autogaleria.pl/fotografie/in ... 0&test=349
335i TwinPower Turbo: http://www.exoticcars.pl/testy/index.ph ... id=109&s=3 (kolega z zaprzyjaznionej redakcji zrobil bardziej obrazowa fotke)

Nie trzeba widziec obu turbin (czy tylko jednej aby stwierdzic jak doladowany jest silnik). Ale dobrze powiedzmy, ze calosc jest tak zabudowana, ze nie widac nic, co wtedy robisz, wklepujesz w google

http://www.google.pl/images?hl=pl&safe= ... 60&bih=728

i dla porownania

http://www.google.pl/images?hl=pl&safe= ... 60&bih=728

akurat o silnikach BMW informacji na sieci jest tyle, ze nie sposob nie znalezc dobrych zdjec calej konstrukcji, i nie, nie sa tam od wczoraj, wiekszosc opisow N55 pochodzi z polowy zeszlego roku, gdy debiutowalo F07.

PostNapisane: 22 października 2010, 21:25 
Pierwsze kroki

ależ mój blad i nie ma co dywagowac, ze centrala mi dala wtedy zle dane. Gdzie drwa robia, tam wiory leca - ze tak powiem jako alibii ;)

PostNapisane: 22 października 2010, 21:30 
don_pazurro napisał(a):
Fryderyk, ja Ciebie rozumiem, ale uwierz mi wszystkich sie nie zadowoli, sztuka pisania to niestety tez sztuka kompromisów, mam jednego forumowicza dla ktorego liczy sie tylko opis audio, a to przyznaje nie zawsze rozkladam na lopatki i czynniki pierwsze. Temat rzeka ;)

Więc jeśli Ty mnie rozumiesz, to i ze spokojem mogę stwierdzić, że i ja Ciebie rozumiem.

Myślę, że summa summarum ta dyskusja tak całkiem sensu pozbawiona nie była ;)

PostNapisane: 22 października 2010, 21:34 
Pierwsze kroki

jako, ze forumowa poczta cos mi sie blokuje, dla ciebie Fryderyk specjalnie nieco wiecej o xDrive, sprzed 3 latach i o dieslu, ale co tam:
http://www.autogaleria.pl/auto_test/bmw ... sd,74.html

ps. wyslalem ci jeszcze o X6, bo tam tez wiecej pisalem, sorry za OT

PostNapisane: 22 października 2010, 21:35 
don_pazurro napisał(a):
ps. wyslalem ci jeszcze o X6, bo tam tez wiecej pisalem, sorry za OT

odpisałem Ci :P

PostNapisane: 22 października 2010, 21:59 
Fryderyk napisał(a):
przypomnij się w przyszłym tygodniu na PW! może się uda coś wykminić

Ok :)

Vermilion napisał(a):
Top Gear (program, nie magazyn), gdzie nikt nie rozwodzi sie nad finezja rozwiazan technicznych

Nieraz opowiadali o ciekawych technologiach w Top Gear.

Teraz pytanie: na czym polega "Twin scroll"???

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1