Witam wszystkich...
Jako że stałem się szczęśliwym posiadaczem pełnoletniej habety 316i, 1,6L , 92r... chciałbym ją doprowadzić do... stanu używalności
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
Mianowicie co muszę wymienić w takim starym samochodzie priorytetowo?
Wiem o niej tyle że ma roczny akumulator o pojemności 55Ah (420A),który czasem trzyma 2 tyg podczas robienia trasy 10 km dziennie do pracy a czasem mniej....
Wymieniłem już jej świece , które miały szpary szerokie jak nie jedna ...yyy...mniejsza z tym...Olej i filtry powietrza i oleju.
Przepustnica powietrza jest chyba też do wymiany bo kiedy jest podłączona to na benzynie jest super, ale na gazie jest tragedia (falujące obroty, gaśnięcie podczas wolnych obrotów w czasie jazdy), natomiast po odłączeniu przepustnicy, sekwencja zaczyna w końcu działać i na gazie jest dobrze ale na benzynie silnich chodzi jak chce, niema mocy i ma nie równe obroty....
W gazie zregenerowałem parownik, przeczyściłem elektrozawór...
Zastanawiam się trochę nad tymi gumowymi przewodami idącymi z krokowego do silnika..Może by je wymienić po 18 latach? A jeśli tak to gdzie takie można kupić? No i krokowy... Czy go można przeczyścić i zregenerować tak żeby pracował jak nowy czy kupić nowy, a jak już to gdzie?
Idziemy dalej...
Centralny nie zamyka lub nie otwiera wszystkich drzwi, tzn nie chodzi mi o te same tylko dosłownie losowo są otwierane i zamykane, czasem bywa że się wszystkie otworzą lub zamkną ... No i podczas kiedy drzwi zamykane są na centralny akumulator trzyma duuużo krócej.
A na koniec proszę wszystkich bardziej będących w temacie i mądrzejszych co zrobić z istniejącymi problemami i co
wypadałoby w takim starym samochodzie zregenerować, wymienić , sprawdzić? (tylko nie piszcie że wszystko bo to to i ja wiem

)
Pozdrawiam i z góry dzięki