BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 19:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 320d zacierajaca sie turbosprerzarka
PostNapisane: 16 listopada 2010, 12:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Mam auto już rok, pierwsza turbosprężarka się zatarła po 3 miesiącach.
Dałem ją do regeneracji i po 3 miesiącach to samo . :mad:
Gwarancja i przez 4 miesiące kontrolowałem stan oleju i ostatnio zaczęło ubywać oleju, nawet mechanik nie wiedział co mu jest i wymienił mi filter odmy i nic to nie dało nie wiem co zrobić proszę o jakieś sugestie. Z góry dziękuje.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Bmw e46 320d zacierajaca sie turbosprerzarka
PostNapisane: 16 listopada 2010, 13:31 
Zacna persona forum

siem - sprawdzilbym jakie cisnienie daje pompa olejowa i dolot oleju pod cisnieniem do turbo -poza tym na jakim oleju smigasz bo albo to wszystko o czym pisze ma cos na rzeczy ewentualnie regeneracja turbo nieprawidlowa -a jak olej znika to raczej to ostatnie-pzdr

PostNapisane: 16 listopada 2010, 13:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
nie ma to jak diesel...

sorry za ot

PostNapisane: 16 listopada 2010, 13:50 
Pierwsze kroki

Jeżdżę na CASTROL 5W/30 EDGE mówiłem mechanikowi ze chce sprawdzić ciśnienie to mówił ze kontrolka by się paliła jak by było małe ciśnienie z możne być tak ze kostka będzie odpięta od czujnika to lampka się nie będzie palić ?

PostNapisane: 16 listopada 2010, 14:33 
a chłodzisz odpowiednio turbinke po ostrej badz dlugiej jezdzie ??

rozgrzewasz odpowiednio silnik zanim dasz po garach ?? nie mylić ze wskazówka temperatury w pionie :zabawa:

olej ma byc rozgrzany a nie plyn w chłodnicy....

albo tak Ci regeneruja tą turbine....

PostNapisane: 16 listopada 2010, 14:55 
Pierwsze kroki

Po trasie czekam chwile przed zgaszeniem i raczej jeżdżę spokojnie

PostNapisane: 16 listopada 2010, 15:12 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam
Dejmon napisał(a):
nie ma to jak diesel...

sorry za ot

Błagam....... :wstyd:
Dlaczego ja mówię zupełnie coś innego ? Dlaczego mi się nic nie psuje ? Dlaczego jestem przekonany że 2l jednostka cr to jeden z najlepszych silników diesla w swojej klasie .

Zobacz że szymon19, to zielony totalnie zawodnik i ma jakiegoś kosmitę nie mechanika.

Sprawa prosta , kupił zmęczone auto od poprzedniego użytkownika który miał wiedzy tyle co on.
Zajechana turbina szybko się wysrała......... Kolejne przygody to tona gdybania ,wystarczy że mechanik amator i wszystko może się zdarzyć.

szymon19, spytaj się swojego mechanika jakie ciśnienie w kolektorze wytwarza turbina gdy wyprzedzasz. :rotfl:

Pozdrawiam Krzysiek

Tytuł: Re: [e46] 320d zacierajaca sie turbosprerzarka
PostNapisane: 16 listopada 2010, 19:04 
Przyjaciel forum

Roger-Nysa, No wiadmo że jak kto dba tak ma, ale wystarczy popatrzeć na ilość problemów z 320d na forum,a to turbo a to wtryski, wiadomo że 320d jest chyba najwięcej i nie każdy egzemplarz trafi na ogarniętego właściciela, ale porównując ile problemów jet z klekotami a ile z benzynami to wynik jest jednoznaczny.

Tyle że z reguły problemy są z 2.0 136KM, wiadomo że 150KM na CR to dużo lepszy silnik.

PostNapisane: 16 listopada 2010, 19:39 
Pierwsze kroki

Ma ktoś na ten temat jeszcze jakieś pomysły ?

PostNapisane: 16 listopada 2010, 20:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: E65 & Megane III
Kod silnika: 735i
Dejmon napisał(a):
Roger-Nysa, No wiadmo że jak kto dba tak ma, ale wystarczy popatrzeć na ilość problemów z 320d na forum,a to turbo a to wtryski, wiadomo że 320d jest chyba najwięcej i nie każdy egzemplarz trafi na ogarniętego właściciela, ale porównując ile problemów jet z klekotami a ile z benzynami to wynik jest jednoznaczny.

Tyle że z reguły problemy są z 2.0 136KM, wiadomo że 150KM na CR to dużo lepszy silnik.

no a wystarczy też popatrzeć ostatnimi czasy ile jest postów na temat uszczelki pod głowicą w E46 czy też pękniętej głowicy (ja tak miałem w 328iA i 5500zł nie moje)

ludzie kupują na allegro auta gdzie czy to diesel czy benzyna to każde ma przebieg 193000km, benzyny mają te przebiegi prawdziwe a diesle x2.

PostNapisane: 16 listopada 2010, 20:47 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: S85B16
Może zabrudzony układ olejowy silnika? Przydało by się płukanie i ewentualnie zapodanie np. nowych przewodów to turbo lub ich sprawdzenie

PostNapisane: 16 listopada 2010, 21:03 
Pierwsze kroki

Słyszałem od kogoś ze jak będzie drze ciśnienie w silniku to turbina będzie dostawać za dużo powietrza czy to prawda ?

PostNapisane: 16 listopada 2010, 22:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Daro_280, to ile czasu porzeba, żeby się rozgrzał? Bo powiem szczerze ciekaw jestem (serio pytanie )

PostNapisane: 16 listopada 2010, 22:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320 e38 735 e39
Kod silnika: M47N M62B35TU M54B30
kup używana turbinę! z jakiegoś dawcy (mogą być Niemcy) a nie oddawaj na regeneracje! ja miałem regenerowana 3 razy ja poprawiali! a na używce śmiga! tylko mam problem z utrata mocy czasem zdarzy się mi braknąć mocy przy wyprzedzaniu;/

Grand Cherokee 4.7 V8 był
e39 530i R6 M-pakiet jest
x-type v6 jest

Gdyby nie Niemce nikt z nas nie jeździłby w BEEMCE!!!

PostNapisane: 16 listopada 2010, 23:22 
deejeys napisał(a):
Daro_280, to ile czasu porzeba, żeby się rozgrzał? Bo powiem szczerze ciekaw jestem (serio pytanie )

z moich informacji wynika, ze silnik rozgrzany jest dopiero jak rozgrzany jest odpowiednio olej...

temperatura plynu badz wody (jesli ktos jezdzi) rozgrzewa sie szybciej...

JA... jeśli jade swoim autkiem, rozgrzewam do pionu jadac powolutku nie przekracajac 2tysi badz pale papierosa... w tym czasie mam juz pion... ALE mimo że jest pion jeszcze ok. 15 minut jade spokojnie i dopiero wtedy jesli jest potrzeba leci sie mocniej...

ja tak robie... staram się dbać o każdy szczegól... :ok:

PostNapisane: 17 listopada 2010, 11:35 
Pierwsze kroki

Dokładnie nie wiem ale po jakichś 5 km już wskazówka jest w pionie. A jak za pierwszym razem mi padła turbina i wypiło olej to mogło zapchać katalizator i przez to robi zadrze ciśnienie w turbo możne się przez to rozszczelnić. ?

PostNapisane: 17 listopada 2010, 12:22 
Przyjaciel forum

KaZi napisał(a):
no a wystarczy też popatrzeć ostatnimi czasy ile jest postów na temat uszczelki pod głowicą w E46 czy też pękniętej głowicy (ja tak miałem w 328iA i 5500zł nie moje)

ludzie kupują na allegro auta gdzie czy to diesel czy benzyna to każde ma przebieg 193000km, benzyny mają te przebiegi prawdziwe a diesle x2.

Bez przesady nie porównuj uszczelki pod głowicą do zatartej turbiny, poza tym uszczelka pod głowicą nie leci tylko w benzynowych, to samo dotyczy diesli. a o pękającej głowicy to się słyszy raz na ruski rok, i przeważnie jest to wina właściciela, który ma niedomagający układ chłodzenia lub wodę zamiast płynu chłodzącego w zimę.

PostNapisane: 17 listopada 2010, 12:47 

mi turbo padło raz... prze 3 lata uzytkowania... było tak jak na filmiku... zassała olej :przestraszony:

trwalo z 10 sekund po czym zgasl samochod... powinienem go zdusic aby zgasl... ale wtedy tego nie wiedzialem... nic z silnikiem sie nie stalo :super:

jestem przekonany na 99% ze podmienili mi turbo w warsztacie takim jednym... :dobani:

teraz na nowej smiga i hula 1,2 bara pompuje byla regenerowana inna od tds... tamta moja śmietnik totalny :przestraszony:

PostNapisane: 17 listopada 2010, 12:58 
Pierwsze kroki

Miałem tak samo jak na filmie czy po takim czymś nie zatka się katalizator ?

PostNapisane: 17 listopada 2010, 19:09 
Forumowicz

Moje BMW: 320 D 136hp
TEZ TAK MIALEM :) kupilem uzywke z rozbitka i hula, co do katalizatora hmmm koledzy z forum sugerowali aby sie go pozbyc, osobiscie przedmuchalem go sprezonym powietrzem i z powrotem do auta, auto dymilo po wymianie turbawki przez jakis czas i chlapalo olejem z tlumika ale kilka wypadow na autostrade i kklopot minal...

Daro 280 napisal
JA... jeśli jade swoim autkiem, rozgrzewam do pionu jadac powolutku nie przekracajac 2tysi badz pale papierosa... w tym czasie mam juz pion... ALE mimo że jest pion jeszcze ok. 15 minut jade spokojnie i dopiero wtedy jesli jest potrzeba leci sie mocniej...

co do tego to nie wiem czy to prawda akurat ale wydaje mi sie ze w 320d turbo dmucha juz pelna moca od 1800 obrotow (nie jestem pewny) wiec jesli to prawda to nawet jesli nie przekraczasz 2000 obrotow to tak czy siak turbo osiaga maksymalne obroty;)

Co do padajacych turbin sam sie przekonalem ze jesli sie kupilo auto od kogos kto nie mial zielonego pojecia jak uzytkowac td to wiadomo iz bedzie ona w gorszym stanie, co do sporu miedzy dieslem a benzyna hmmm zdania sa podzielone, ja osobiscie przystaje za dieslami mimo iz panuje opinia ze podczas eksploatacji diesla trzeba bardziej dbac o silnik niz silnik PB.... Ci ktorzy jezdza Dieslami napewno maja ku temu powody badz kochaja slodki klekot i swist turbiny Ci ktorzy uzytkuja silniki benzynowe kochaja zapewne wysokie obroty i wskazowke na czerwonym polu obrotomierza :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1