BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 15:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] 4 x Nowe tarcze,nowe klocki-przy hamowaniu drzy kiera
PostNapisane: 20 listopada 2010, 16:55 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e 46
Witam
pracuje w branzy motoryzacyjnej,sprzedajemy takze czesci do BMW,czesto spotykam sie z reklamacjami na tarcze hamulcowe,w 99%przypadkow jest to przegzanie i wjechanie np w kałuze ,ludzie potrafia skatować wszystko DBA ATEsy itd.nie twierdze ze katowałes hamulce ,ale jezeli tarcze sa slabej jakosci to nie wiele potrzeba aby je przegzac.drugi powod to np zle oczyszczony zacisk albo tłoczek stoi na dębowo i tarcza caly czas sie grzeje ,wjezdzasz w kaluze i gotowe.,moze takze byc ,ze tarcza jest zbyt mieka w stosunku do klocków.Ja obstawiam ze bija tarcze.ale wiadomo powodow moze byc wiecej
pozd.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 20 listopada 2010, 21:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
Sluchajcie pojezdzilem dzisiaj i zauwazylem, ze bicie wystepuje przy wiekszych predkosciach...tak od 80 km w gore...jadac w miescie 40-50km/h bicie raczej nie wystepuje...hmmm zglupialem :wstyd:

PostNapisane: 20 listopada 2010, 22:30 
Przyjaciel forum

Moje BMW: F34 / CLA
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=143460
raczej tarcze.. można w warsztatach sprawdzić, czy biją (są takie specjalne urządzenia do tego), wtedy będzie pewność i można reklamować

ja miałem po wymianie tarcz z przodu podobny problem, tak po 2000km, powyżej 80km/h drżało - myślałem, że tarcze, ale przez 500km jeździłem lekko hamując
co się okazało...miałem gwóźdź w tylnej oponie, ciśnienie minimalnie spadło - nie było to zauważalne, następnego dnia rozerwało mi oponę :)

PostNapisane: 20 listopada 2010, 22:33 
Pierwsze kroki

U mnie na warsztacie mamy przyrząd do sprawdzania jak bardzo krzywa jest tarcza kiedy klient przyjeżdża na reklamację bo "coś bije".
Wygląda to mniej/więcej tak: http://www.insa.com.pl/photo/File/08.20 ... B_info.pdf

PostNapisane: 20 listopada 2010, 22:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 520i E34
Kod silnika: m20b20
A może spróbuj wyważyć jeszcze koła może coś się zmieni tez tak miałem że podczas jazdy 80km/h biło mi kierownicą i przy hamowaniu tez wyważyłem i jest ok do tej pory.

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 14:38 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46
bafi,
Wiesz już może co jest problemem w Twoim aucie?
Mam identyczne objawy jak Ty :/ :/
Przy niskich prędkościach nic się nie dzieje, powyżej 60 jest bicie, a także niedawno zmieniałem tarcze i początkowo wszystko było ok... :/ :/ Już się cieszyłem, że mam takie ekstra autko, a tu czytam, że przyczyną może być praktycznie wszystko...

Czy Ty wyeliminowałeś inne rzeczy niż tarcze? Ostatecznie je reklamowałeś? Jak możesz to poradź, bo może pomożesz mi zaoszczędzić czas na szukaniu przyczyny :)
Z góry dzięki!

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 18:37 
Forumowicz

Moje BMW: E46 Convertible
Kod silnika: M54
Wygląda na to że masz krzywe tarcze jak bije przy większych prędkościach przy hamowaniu, ewentualnie przy montażu mogli coś słabo oczyścić ale jak piszesz że na początku było ok, to w takim razie to nie to.

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 18:47 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46
No rozmawiałem z mechanikiem co to montował i twierdzi, że po jego stronie jest ok. Mimo wszystko jutro dla pewności mi to sprawdzi, także okaże się dlaczego występują drgania. Jak faktycznie będzie czysto to zacznę od reklamacji tarcz w sklepie, jak na nowych wystąpi ten sam problem to będzie trzeba eliminować kolejne usterki :/

PostNapisane: 26 kwietnia 2011, 16:03 
Naczelny killer

Montaz i ukladanie tarczy. Przeczytaj ten artykul:

http://www.stoptech.com/tech_info/wp_wa ... disk.shtml

Do prawidlowego dzialania tarczy bardzo istotne jest dokladne oczyszczenie, smarowanie, a takze technika przykrecania kola... i sila dociagniecia srob kola... jestem niemal pewien ze tobie dokrecili pneumatem i jeszcze sroby dookola a nie na krzyz... tak samo wazne jest odpowiednie dokrecenie sruby mocujacej tarcze, przeczyszczenie i przesmarowanie zaciskow itp...

Zobacz jeszcze to:
http://www.trwaftermarket.com/pl/Nowoci ... eksperta3/

http://www.meyle.com/PL/Serwis/Informac ... iczne.html

oraz to (to z opisu szczotki do honowania ATE:) )
Po pewnym czasie eksploatacji zacisku może nastąpić konieczność wymiany (gumowych) tuleji prowadnic w zaciskach typu pięść ATE. Gniazda tuleji prowadnic są często mniej lub bardziej skorodowane. Korozja ta uciska tuleje, blokując poruszające się w nich sworznie prowadnic. Zacisk taki nie może się swobodnie poruszać, co jest przyczyną dalszych problemów z hamulcem.
Po wymontowaniu starych tulei prowadnic, szlifujemy gniazda tuleji w zacisku szczotką do honowania ATE do metalicznej czystości. Urzywając do tego najlepiej wkrętarko-wiertarki z maksymalnie 500 obrotami na minutę i kręcąc tylko zgodnie z ruchem wskazówek zegara(Prawe obroty).
Po wyczyszczeniu otworów w obudowie zacisku, należy posmarować je cienką warstwą
ATE Plastilube. Aby w ten sposób zapobiedz korozji i ułatwić montaż nowych tuleji prowadnic.

Uwaga: Nigdy nie smarować sworzni prowadnic lub wewnętrznej części tuleji! Te powierzchnie muszą pozostać suche!

PostNapisane: 26 kwietnia 2011, 16:18 
Forumowicz

Moje BMW: e46 316i
Kod silnika: M43TUB19
A można wiedzieć co mogą mieć tuleje wachaczów do hamwania?
Rozumiem że wtedy samochód ma większą część masy na przodzie? Bo inaczej to nie wiem..

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1