BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 lipca 2025, 21:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: E39 520I problem. grzeje się na postoju i wariuje termometr
PostNapisane: 27 listopada 2010, 15:03 
Forumowicz

Moje BMW: E39 520
Witajcie.

Od jakiegoś czasu miałem problem z termometrem w BMW w korkach w warszawie potrafił pokazać nawet +26 stopni. N atrasie temp. spadała. Nie zawracałem sobie tym głowy aż do wczoraj. Otóż po przejechaniu jakis 350 km, z postojami, troche autostrada z predkoscia 160-170 km/h, i potem drogami lokalnymi spokojnie stabalem sobie zapalic fajke na parkingu. I wtedy zaczal sie cyrk. silnika nie zgasilem, po 5 minutach wsiadlem do auta a tam..wskazowka płynu chlodzacego na czerownej lampce ! Od razu zgasilem silnik, wlaczylem na maksa ogrzewanie ok, spadla do polowy. Tremometr dalej szalał. Dzis dolalem plynu bo w zbiorniczku bylo bardzo malo ( ale coś tamm bylo ) nie zagladane tam bylo od roku, od 50 tys km. ( glupota, tak wiem, ) :/ ale mysallem, ze jak auto jest bez LPG to plynu brac nie bedzie. Pojechalem do mechanika, dolalismy plunu, on to odpowietrzyl jakimis odpowietrznikami, i wskazowka jest w polowie, podczas jazdy po miescie, na postoju 20 minut rownież. Ale co dziwne, termometr dalej szaleje. w miescie czy przy wyzszych obrotach na trasie temp. potrafi skoczyc np z 4 stopni do 20 ! N atrasie i przy nizszych obrotach spada. Ktoś wie co to może być ? Boję się, żeby znowu nie bylo czerwonego pola, zwlaszcza ze za 3 tygodnie jade do niemiec. Wisco działa...Moc auta taka sama jak przed zapaleniem sie tej nieszczesnej lampki, chmury bialego dymu nie ma.. wiec to raczej nie uszczelka pod głowicą.. ale tak nie da sie jezdzić w ciagłym strachu :/

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E39 520I problem. grzeje się na postoju i wariuje termometr
PostNapisane: 27 listopada 2010, 16:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B20
To że Ci się zagotował to było prawdopodobnie spowodowane zapowietrzonym układem. jeśli chodzi o czujnik temperatury zewnętrznej to nowy kosztuje 20zł
http://allegro.pl/czujnik-temperatury-z ... 68082.html
jeśli dalej będzie wariować to szukaj innej przyczyny.

PostNapisane: 27 listopada 2010, 16:58 
Forumowicz

Moje BMW: E39 520
A po ktorej stronie znajduje sie ten czujnik ? Teraz mi sie przypomnialo,że miesiąc temu podczas zawracania przyhaczylem zderzakiem o krawężnik i taki czujnik jeden tam wystawał z prawej strony zderzaka .tzn dyndał sobie na kabelkach .. włożyłem go pod zaslepkę plastikową gdzieś na dole zderzaka....i może stąd te problemy. Dopiero jak zobaczyłem na allegro jak to wygląda to sobie przypomniałem. . Może to będzie to, dzięki :hurra:

PostNapisane: 28 listopada 2010, 10:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B20
znajduje z przodu po prawej stronie, ten czujnik ma specjalne miejsce gdzie go się wczepia, viewtopic.php?t=36962&highlight=czujnik+temperatury+e46

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1