BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 15:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e60] Szarpnięcie przy wrzucaniu wstecznego
PostNapisane: 8 grudnia 2010, 08:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 530d
Kod silnika: M57
Witam jestem posiadaczem bmw e60 530d z 2004 roku w automacie. Mam taką dolegliwość że po wrzuceniu wstecznego występuje pojedyńcze delikatne szarpnięcie autem. Nie jest to b. mocne, ale wyczuwalne, tak jakby bujneło autem. Problem nie występuje przy przerzuceniu z R na inny bieg, tylko przy wrzucaniu wstecznego. Dodam że Olej był wymieniany we wrześniu tego roku przez poprzedniego właściciela w ASO bmw. Auto 3tygodnie temu było na ścieżce diagnostycznej w ASO, komputery nic nie wychwyciły. Sprzedający twierdzi ze w jego e46 330d w automacie jest dokładnie to samo, a to szarpnięcie w e60 pamięta od zawsze. Mi jednak nie daje to spokoju, czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Tzn. wiem, że powinienem podjechać na sprawdzenie skrzyni, ale nasze szczecińskie ASO to partacze więc chciałbym mniej więcej wiedzieć co to może być, zanim pozwolę im na wymianę półowy skrzyni w celu odnalezienia przyczyny. Poza tym auto jeździ dobrze, zmienia biegi jak trzeba nie szarpie itd... Wie ktoś co to może być ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e60] Szarpnięcie przy wrzucaniu wstecznego
PostNapisane: 8 grudnia 2010, 09:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
No u mnie jest tak samo.Przy wrzucaniu wstecznego czuć delikatne szarpnięcie. Olej wymieniałem przy przebiegu 118tys.BYć może po prostu przy przebiegu powyżej 100tys w automatach wytwarza się już jakiś tam luz na skrzyni i tyle.

Myślę, że to raczej normalne. Zależy jeszcze jakie jest to szarpnięcie, bo u mnie słabo odczuwalne ale jest.

pozdrawiam

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 8 grudnia 2010, 11:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 530d
Kod silnika: M57
Ale u Ciebie szarpie skrzynią czy całym wozem ? U mnie delikatnie jak gdyby drgnie raz samochodem tak delikatnie jakbyś zahamował jadąc 2km/h (może nawet nie), jest to b. delikatne ale czuć to w całym samochodzie, a nie tylko na skrzyni. U Ciebie też coś takiego występuje ? Nie wydaje przy tym żadnych odgłosów, silnik nie zmienia swojej pracy, ani swojego dźwięku. Występuje po prostu delikatne drgnięcie autem ( tak jakby skrzynia zmieniała swój tryb pracy) . Auto cofa bez szarpnięć i rusza normalnie. U mnie olej był wymieniany przy ok. 100tyś km. Być może masz rację ze to normalne przy tych przebiegach. (Mam teraz 125tyś przebiegu).

PostNapisane: 8 grudnia 2010, 12:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
u mnie jest dokładnie tak jak opisałeś. całe auto drga w momencie przestawienia na R. Ja mam przebieg 145tys.

Normalka, nie ma co gmerać w aucie.

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1