BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 13:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wikileaks.org
PostNapisane: 9 grudnia 2010, 13:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
Bobby Vintage napisał(a):
qqiz napisał(a):

Ja np. chciałbym. Teraz ma ją państwo, a obywatele nie. Mało tego, mają ją policjanci z zaburzeniami psychicznymi oraz myśliwi alkoholicy.

Hmm... Ile osób ginie rocznie w Polsce od kul policjantów i myśliwych alkoholików. Sądzę że 100x mniej niż w Nowym Jorku od kul zwykłych ludzi którzy mieli dostęp do broni.

Hmmm, może więc tym bardziej nie dokonywaliby zbrodni normalni ludzie?
A może margines nienormalnych/złych/groźnych też by się nieco uspokoił poprzez utratę pewności braku oporu ze strony ofiar?

A teraz czujesz się bezpiecznie? Czy teraz nie ma wypadków? Czy ludzie z prawkiem jeżdżą bezpiecznie? Czy teraz siedemnastolatakowie nie jeżdżą? Czy lekkomyślności za kierownicą winny jest zły system szkolenia, czy może system totalnego braku odpowiedzialności za zachowania na drodze?

Rzeczywiście stojąc rano w korku w drodze do pracy czy pod centrum handlowym albo na autostradzie widzę setki wręcz małolatów za kółkiem.

Oczywiście się to nie zdarza.
Oczywiście nie ma też wypadków, wszyscy jeżdżą bezpiecznie i odpowiedzialnie, a o kupowaniu prawa jazdy i pijanych kierowcach, to już w ogóle nikt nigdy nie słyszał. :rotfl:
Raj :]

qqiz napisał(a):
No co Ty, przecież może przyjąć wielkie zlecenie transportu, nie wykonać i narazić kogoś na stratę oszczędności życia i biznesu :rotfl:

No to co ? Jego wina ? Czy tego kto dał takiej firmie zlecenie bez jej sprawdzenia. Za głupotę się płaci.

A widzisz...
Identycznie można wykazać absurdalność tych kilkuset innych pozwoleń/licencji/atestów itp.

qqiz napisał(a):
Gdybyś zajrzał to kodeksu cywilnego, czy znał choćby prawo rzymskie

Jak będę potrzebował to zajrzę.

Hmm, to może do tego czasu nie próbuj nas uczyć kodeksów i udowadniać bezsensownymi przykładami słuszności instytucji pozwolenia na budowę? :)

A jakbyś udowodnił że nie wyraziłeś zgody ? Przecież papieru bym ci żadnego nie dał.

:rotfl:
Polecam też prawo procesowe i zagadnienie ciężaru dowodu.
A jakbyś udowodnił, że nie jesteś wielbłądem? ;)

Kyokushin napisał(a):
qqiz napisał(a):
Ja to czasem myślę, że w gruncie rzeczy jesteś bardzo blisko mego poglądu, tylko jakoś alergicznie reagujesz na słowo wolność i domniemujesz jakieś moje zamiłowanie do anarchii.

Bo tylko to nas dzieli. Poglądy takie same do pewnego punktu, później ja mówię stop a Ty podążasz do skrajności.
Alergii na słowo wolność nie mam, powiem więcej, nie chcę się dać zniewolić w chaosie rządzonym przez broń, siłę, pieniądz i dupę. I tak już niewiele brakuje, więc wystarczy.

:ok:

Kyokushin napisał(a):
Jak w kółko piszesz to samo to Ci odpisuję to samo, bo co mam Ci odpisać. Jak napiszesz coś innego to i odpiszę coś innego. (nie wiem już który raz doszliśmy do tego punktu :] )

Widać muszę się bardziej postarać ;)

Kyokushin napisał(a):
qqiz napisał(a):
Jak już wspomniałem, parokrotnie już udało się nam dojść do sporego zakresu porozumienia ;)
Na pewno zgoda, co do tego, że nie wolno komuś bez konsekwencji walić pałą po łbie. Zgoda. Ja tylko uważam, że z tego nie powinien wynikać zakaz posiadania pały, ani jakieś licencje na pały czy inne pozwolenia i rejestry. Z tego powinno wynikać sprawne sądownictwo i wymiar sprawiedliwości, który natychmiast i z pełna surowością karze takiego pałkarza oraz wolność posiadania pały np. żeby się przed takim pałkarzem obronić. Bo dla trupa marna pociecha z ukarania sprawcy.

Ale w takim razie, już masz jakiś zakaz - zakaz walenia pałą po łbie.
Odnośnie jak napisałem, zgadzamy się, poza faktem, ze ja bym kilka zakazów i rejestrów zostawił, bo nie naruszają wolności, bo wolno Ci mieć broń, wolno jeździć, wolno mieć pałę, jedynie masz do tych rzeczy lekko utrudniony dostęp - utrudniony, by zniechęcić do głupiego użycia.
Jak ja bym miał broń, to prawdopodobnie już bym kilka osób zastrzelił, albo ja bym zastrzelił, albo ktoś by mnie zastrzelił, a tak wszyscy żyją i są zadowoleni - to byłby dziki zachód.
Pozwolenie na broń - ok - możesz zrobić do samoobrony, ale wiesz, ze 'byle naćpany kmiot z bramy' raczej broni nie ma, bo on pozwolenia nie dostał a i kmiotowi nikt nie sprzeda innym kanałem. Tobie za to pozwolenia nikt nie odmówi.

Wiesz, ten mój zakaz walenia komuś pałą w łeb, to się bierze z prostej zasady wzajemności. Jest więc niejako naturalny.
Co do utrudnienia dostępu, to chyba nie jest jednak tak łatwo o broń. Nie mam teraz czasu szukać ustawy, ale chyba jakiś komediant wojewódzki sobie o tym decyduje :zdziwko:

Byle kmiot z bramy nie ma pistoletu, ale pewnie Twoja kobieta łatwiej by się przed nim obroniła gdyby sama miała i mogła użyć. No i kmiot z bramy na piwo zarabia, gdzie mu tam broń kupować ;)

No i skoro nie ufasz sobie, to w pełni rozumiem, że nie ufasz innym ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 13:26 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
qqiz napisał(a):
A może margines nienormalnych/złych/groźnych też by się nieco uspokoił poprzez utratę pewności braku oporu ze strony ofiar?

Skoro przykład Amerykański pokazuje że za większość zbrodni odpowiadają normalni ludzie i w żadnym innym kraju nie ginie tyle ludzi od kul to chyba broń dla każdego ro nie najlepszy pomysł.

Cieszę się że chociaż w jednej kwestii się ze mną zgadzasz.

qqiz napisał(a):
Hmm, to może do tego czasu nie próbuj nas uczyć kodeksów i udowadniać bezsensownymi przykładami słuszności instytucji pozwolenia na budowę? :)

A gdzie ja Ciebie czegoś uczę ? Chyba się nie zrozumieliśmy bo nawet by mi się nie chciało.

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 13:47 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
qqiz napisał(a):
Byle kmiot z bramy nie ma pistoletu, ale pewnie Twoja kobieta łatwiej by się przed nim obroniła gdyby sama miała i mogła użyć. No i kmiot z bramy na piwo zarabia, gdzie mu tam broń kupować ;)

No i skoro nie ufasz sobie, to w pełni rozumiem, że nie ufasz innym ;)

Wierz mi, że kmiot z bramy nie chciałby zadrzeć z moją kobietą...

A sobie ufam na tyle, że wiem że jakby kmiot z bramy do mnie wyskoczył i miałbym świadomość że on ma broń (bo zakładamy że każdy ma, bo na rogu można kupić w warzywniaku), to dostałby kulkę w łeb zanim by powiedział że o 5zł mu chodzi. A może to on by mi czy tobie wpakowałby kulkę, i sam sprawdził czy mamy 5zł.
A tak wiem, że on raczej nie ma broni i skończy się na niczym.

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 13:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 330i
Kod silnika: M54B30
Skoro przykład Amerykański pokazuje że za większość zbrodni odpowiadają normalni ludzie i w żadnym innym kraju nie ginie tyle ludzi od kul to chyba broń dla każdego ro nie najlepszy pomysł.

Ciekawe ilu ludzi zginęła w wyniuku połknięcia "kreta" ?
Zapewne masz w domu coś takiego (domestos, kret,..)
Ile osób popełniła samobójstwo przedawkowując leki?
..a wolno mieć w domu...
Ilu zginęło od uderzenia młotkiem czy siekierą?
Nie dawna sprawa w Kętrzynie -- matka żywcem spaliła i poćwiartowała noworotka.
A wolno i mieć i "ogień" i tasak....Czy naprawdę myślisz, że dla mordercy albo nawet zwykłego/prawego człowieka działającego w afekcie brak spluwy czyni problem?
Cytuj:
A sobie ufam na tyle, że wiem że jakby kmiot z bramy do mnie wyskoczył i miałbym świadomość że on ma broń (bo zakładamy że każdy ma, bo na rogu można kupić w warzywniaku), to dostałby kulkę w łeb zanim by powiedział że o 5zł mu chodzi. A może to on by mi czy tobie wpakowałby kulkę, i sam sprawdził czy mamy 5zł.
A tak wiem, że on raczej nie ma broni i skończy się na niczym.

Tak. Kmiot wyskakuje a ty od razu bach bez pomyślunku...i w ogóle on wyskakuje z magnum po 5 złotyszy wiedząc, że i ty masz broń. Super.

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 14:06 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Dogman napisał(a):
Tak. Kmiot wyskakuje a ty od razu bach bez pomyślunku...i w ogóle on wyskakuje z magnum po 5 złotyszy wiedząc, że i ty masz broń. Super.

Tak. Cofnij się do lat 18xx w ameryce. Broń nie jest generalnie droga a jej cena przy ogólnym dostępie by dodatkowo spadła.
Ja wiedząc że byle ćpun i menel ma broń bym najpierw strzelał a później pytał kto tam i czego.

A Ty byś co zrobił jakbyś miał świadomość że kmiot ma klamkę?
Pytałbyś w czym możesz pomóc?

Dogman napisał(a):

W korei płn (czy w Chinach, już nie pamiętam) jest zakaz popełniania samobójstw.
W przypadku samobójstwa, rodzina samobójcy idzie dożywotnio do obozów pracy.

... tak przy okazji ...

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 14:17 
Częsty bywalec

Kyokushin napisał(a):
Dogman napisał(a):

Tak. Cofnij się do lat 18xx w ameryce. Broń nie jest generalnie droga a jej cena przy ogólnym dostępie by dodatkowo spadła.
Ja wiedząc że byle ćpun i menel ma broń bym najpierw strzelał a później pytał kto tam i czego.

A Ty byś co zrobił jakbyś miał świadomość że kmiot ma klamkę?
Pytałbyś w czym możesz pomóc?

Nie zakładasz w ogóle, że ilość takich groźnych kmiotów by zmalała choćby z racji tego, że ze strachu zwiększyła by się samokontrola...i w ogóle już myślisz że nie obowiązywałoby prawo? i od razu wyobrażasz sobie, że jakby się na to pozwoliło to byłby dziki zachód jak we filmach.

Wolisz spotkać tego kmiota, który dzięki kontaktom z bandyterką załatwił sobie spluwę..i nie mieć niczego do obrony?

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 14:31 
Administrator

Dogman napisał(a):
Wolisz spotkać tego kmiota, który dzięki kontaktom z bandyterką załatwił sobie spluwę..i nie mieć niczego do obrony?

Skąd to założenie "niczego do obrony" ? Przecież napisałem, że pozwolenie na broń można sobie zrobić.

A w kwestii zakupów gnata u bandyterki, to prędzej kupisz ty niż kmiot z ulicy, a prawdopodobnie z wami dwoma bandyterka nie będzie chciała nawet gadać na ten temat.

Dogman napisał(a):
Nie zakładasz w ogóle, że ilość takich groźnych kmiotów by zmalała choćby z racji tego, że ze strachu zwiększyła by się samokontrola...i w ogóle już myślisz że nie obowiązywałoby prawo?

I ty chcesz polegać na samokontroli naćpanych kmiotów, którzy raz że nie są w stanie myśleć a dwa są na głodzie? Myślisz że on się będzie kontrolował? :rotfl:
A co da egzekwowanie prawa trupowi leżącemu gdzieś w rynsztoku?

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 14:46 
Częsty bywalec

Kyokushin napisał(a):

Skąd to założenie" niczego do obrony" ? Przecież napisałem, że pozwolenie na broń można sobie zrobić.
...

I ty chcesz polegać na samokontroli naćpanych kmiotów, którzy raz że nie są w stanie myśleć a dwa są na głodzie? Myślisz że on się będzie kontrolował? :rotfl:
A co da egzekwowanie prawa trupowi leżącemu gdzieś w rynsztoku?

ehhh....no to zróbmy licencje na noże kuchenne, na tasaki....na siekiery i na kwasy..na młotki...zawsze ktoś może ich użyć przeciwko nam. :zdegustowany:
To za długa rozkmina na te forum.
Wiesz..w dzisiejszym ustroju możesz mieć rację..gdyż pojęcie samokontroli jest obce. Państwo wszystkim kontroluje..nami też. Pojęcie odpowiedzialności jest wypatrzone...wypatrzone jest nawet pojęcie moralności.

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 14:58 
Przyjaciel forum

qqiz napisał(a):

Bobby tu sie nie zgodze, jak poszukasz danych o USA, to dowiesz sie, ze ogromna wiekszosc zabojstw jest dokonana z uzyciem nielegalnnie posiadanej broni. Dobrym przykladem jest tez Szwajcaria.

Nie twierdze jednak, ze bron powinna byc dostepna w Polsce dla kazdego, bo prawde mowiac duzo zalezy od obecnego rozwoju cywilizacyjnego danego spoleczenstwa, a nam jednak sporo brakuje do poziomu Szwajcarii. U nas brakuje w zasadzie wszystkiego co mogloby byc zwiazane z posiadaniem broni, brakuje jasnych zasad przyznawania, jasnego prawa, ktore okreslaloby kiedy mozna jej uzywac (bez poniesienia konsekwencji) i tego jak karac naduzycia. Wiec dopoki sie to nie zmieni, nie ma chyba sensu nad tym dyskutowac. Zreszta przestepcy i tak zawsze znajda droge, aby zdobyc nielegalnie bron, chocbys nie wiem jak bardzo restrykcyjnie podchodzil do wydawania zezwolen.

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 15:17 
Zacna persona forum

qqiz napisał(a):

Wiesz, na razie powołałeś się na przykład Nowego Yorku, gdzie dostęp do broni jest ograniczony i nawet jej chyba nie wolno nosić, jako dowód na szkodliwość dopuszczenia powszechnego posiadania broni :rotfl:

qqiz napisał(a):

Cieszę się że chociaż w jednej kwestii się ze mną zgadzasz.

Tak, rzadko się zdarza, żebyś czegoś nie wyciął z kontekstu :P

qqiz napisał(a):

A gdzie ja Ciebie czegoś uczę ? Chyba się nie zrozumieliśmy bo nawet by mi się nie chciało.

No chyba faktycznie się nie zrozumieliśmy.
Może wyjaśnię. Pozwolenie na budowę nie jest potrzebne do zagwarantowania praw właściciela gruntu. Mało tego, nie gwarantuje nawet legalności budowy. Tu mam obok takiego inwestora, co się zadłużył, wywalił baniaka, a po 3 latach nagle się okazało, że ktoś się pomylił wydając pozwolenie. I w drugą stronę, córki pana posła mają w parku narodowym pensjonat bez pozwolenia na budowę i jakoś stoi.
Hmmm, świetna instytucja
Co do problemów właścicielskich i sąsiedzkich, to już Rzymianie umieli sobie z tym poradzić, nie potrzebując urzędnika wydającego jakiekolwiek pozwolenie. Zresztą nasz kodeks cywilny też z tym sobie radzi :)

A co do łatwości dostępu do broni, którą poniekąd sugerował Kyo, to
Cytuj:
159 pozwoleń na broń myśliwską, 2 na broń bojową do ochrony osobistej i 10 na broń sportową wydała w tym roku podlaska policja

Oczywiście nie wiem dlaczego tak mało i ilu odmówiono. Ale faktycznie taka liczba pozwoleń u mnie wydana została.

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 15:20 
Administrator

qqiz, a składałeś wniosek o pozwolenie na broń?

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 15:33 
Zacna persona forum

Kyokushin napisał(a):
qqiz, a składałeś wniosek o pozwolenie na broń?

Dane wziąłem z sieci. Tak jak zaznaczyłem, nie wiem jaki jest odsetek odmów. Ale pewnie można to odnaleźć. Jeszcze jest chyba jakiś egzamin, który pewnie ktoś czasem oblewa i sporo warunków. Ale nie znam regulacji dokładnie:/
Możecie mnie wyprowadzić z błędu, jeśli w takowym jestem, ale kiedyś komediant odmawiał, jeśli miał przypuszczenie, że broń może zostać użyta sprzecznie z interesem bezpieczeństwa publicznego, cokolwiek to jest ten zwierz. W każdym razie widzimisię

Nie składałem, ale mam w domu broń ;)

A Ty Kyo, składałeś?

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 15:35 
Administrator

A czemu nie składałeś?

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 15:53 

Ciekawe ilu ludzi zginęła w wyniuku połknięcia "kreta" ?
Zapewne masz w domu coś takiego (domestos, kret,..)
..a wolno mieć w domu...
Ilu zginęło od uderzenia młotkiem czy siekierą?
Nie dawna sprawa w Kętrzynie -- matka żywcem spaliła i poćwiartowała noworotka.
A wolno i mieć i "ogień" i tasak....Czy naprawdę myślisz, że dla mordercy albo nawet zwykłego/prawego człowieka działającego w afekcie brak spluwy czyni problem?

Wiesz tak pomyślałem i muszę przyznać ci rację. Taki kret w granulkach czy młotek potrafią być śmiercionośną bronią porównywalną z Kałachem ! Trzeba koniecznie napisać do MON żeby pozbyli się tego całego złomu i zakupili taki combos domsestos+młotek. Tak wyposażone szwadrony śmierci będą siały spustoszenie na polu walki ! Sypną kretem potem młotkiem w łeb i koniec. Od tej strony na to nie patrzyłem. Zawsze widziałem przewagę broni w tym że można kogoś kropnąć stojąc 10 metrów od niego a druga sprawa że jest coś takiego jak "wstręt" przed bronią białą i wiele osób będzie miała bardzo duże opory żeby kogoś zadźgać nożem ale nie jest dla nich problemem pociągnąć za spust z daleka.

Vermilion napisał(a):
Bobby tu sie nie zgodze, jak poszukasz danych o USA, to dowiesz sie, ze ogromna wiekszosc zabojstw jest dokonana z uzyciem nielegalnnie posiadanej broni. Dobrym przykladem jest tez Szwajcaria.

A dlaczego tak łatwo dostać broń nielegalnie ? Bo każdy ludek w takim Texasie ma arsenał i wystarczy opędzlować chatkę starego dziadka żeby mieć parę giwer. U nas ukradną TV albo suszarkę ale prawdopodobieństwo trafienia na broń jest znikome.

qqiz napisał(a):
Dane wziąłem z sieci.

To sobie też weź odnośnie zabójstw z użyciem broni palnej w NY.

Kyokushin napisał(a):
A czemu nie składałeś?

Bo qqiz walczy z systemem i nie złoży podania.

Ostatnio edytowano 9 grudnia 2010, 15:54 przez MAJSU, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 15:53 
Zacna persona forum

Kyokushin napisał(a):
A czemu nie składałeś?

100 pytań do?
Średnio u mnie ze skłonnością do wylewności na publicznym forum.
Jak już napisałem wyżej, nie składałem bo nie potrzebowałem. Między innymi również dlatego, że mam w domu wystarczająco dużo broni. A nosić na co dzień nie zamierzam. Wystarczająco często gubię komórki, kluczyki od samochodów i samochody, żeby dokładać sobie kolejną rzecz do potencjalnej utraty ;)

A jak z Tobą, Drogi Kyo?

Vermilion napisał(a):

A dlaczego tak łatwo dostać broń nielegalnie ? Bo każdy ludek w takim Texasie ma arsenał i wystarczy opędzlować chatkę starego dziadka żeby mieć parę giwer.

qqiz napisał(a):
Dane wziąłem z sieci.

To sobie też weź odnośnie zabójstw z użyciem broni palnej w NY.

Czyli właśnie tam, gdzie broni nie wolno mieć :rotfl:

Kyokushin napisał(a):
A czemu nie składałeś?

Bo qqiz walczy z systemem i nie złoży podania.

Widzę, że w swoim mniemaniu jak zwykle wiesz lepiej :rotfl:

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 16:12 

qqiz napisał(a):

Czyli właśnie tam, gdzie broni nie wolno mieć :rotfl:

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 16:19 
Forumowy terrorysta

Nie trzeba sie powoływać na inne kraje, bo w Polsce prawo do posiadania broni nie jest równoznaczne z prawem do noszenia broni.

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 16:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967

A to dla Ciebie jakaś różnica czy gość zastrzeli Cię berettą czy rzuci tasakiem w łeb?
I tu i tu masz morderstwo.
A statystyki pokazują że w US&A jest ich mniej niż w PL.

Cytuj:
# 20 Poland: 0.0562789 per 1,000 people
(...)
# 24 United States: 0.042802 per 1,000 people

http://www.nationmaster.com/graph/cri_m ... per-capita

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 17:49 
Administrator

qqiz napisał(a):
A jak z Tobą, Drogi Kyo?

qqiz napisał(a):

U mnie też ;)

qqiz, wiem że kierują Tobą dobre intecje, rozumiem je i w większości podzielam, ale:
http://spajtakus.wrzuta.pl/audio/5urtDm ... kiego_lata ;)

Nawet Bob Marley shott the sheriff ;)

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 20:13 
Zacna persona forum

Kyokushin napisał(a):
qqiz napisał(a):
A jak z Tobą, Drogi Kyo?

qqiz napisał(a):

U mnie też ;)

qqiz, wiem że kierują Tobą dobre intecje, rozumiem je i w większości podzielam, ale:
http://spajtakus.wrzuta.pl/audio/5urtDm ... kiego_lata ;)

Nawet Bob Marley shott the sheriff ;)

Może jednak ;)

A ze świetlikami i lindą, to trafiłeś w "mój muzyczny gust i moją duszę" :ok:

..takiej coca-coli... :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1