BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 16:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: A co powiecie o... Alfie Romeo?
PostNapisane: 21 grudnia 2010, 20:20 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
ULLISSES napisał(a):
Jeśli jednak rozważymy auta używane, to nadal masz jakieś wątpliwości? ;]

To ja poproszę zgrabne cabrio z V8 w cenie do 50k ;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 20:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: s54
no zgrabne cabrio z V8 do 50k ..... wśród wszystkich producentów chyba tylko MB R129 może spełniać te kryteria :-) ale może kolega jakoś z tego wybrnie .... 645Ci w takich pięniążkach nie widziałem :-)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 20:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
ULLISSES napisał(a):
1. Przepraszam, że lubię "kanapy na kołach" i do tego dobrze wyciszone.

Tak, bmw to rzeczywiście definicja kanapy na kołach. Gratuluję.

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 20:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: A8L W12/ E34 518i
Garaż: Bylo:
X5 E70 4.8i
E61 535d
E63 630i
E60 530D
E39 525i
E39 530D
X3 2.5i SE
MB CLS 5.5
A ja bym nie wziął, ani Golfa, ani serii 1 - wybrałbym focusa ST, a za większą kasę RS (Widziałem za 140tys RS500) i zamiata to konkurencję ;)

Co do AR i BMW - samochód samochodowi nie równy, każdy ma co chcę miec. Ja osobiście posiadam mondeo ST, AR 156 i E39 - każde z tych aut ma coś w sobie i je lubię,a jak ma się zadbane i doinwestowane auto to i fiatem można śmigac ;)

Na fiata (AR*), forda psioczycie, a pewnie większośc z Was na dłużej nie miała ani tego, ani tego.

Chwalmy swoję ! :piwo:

P.s. Temat rzeka, składu i ładu nie dojdziemy.

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 20:35 

Przemek, jest jeszcze C208, więc dwa punkty dla Mercedesa ;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 20:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: s54
Tomek, nie orientuje sie czy da rade kupić coś sensownego do 50k więc nic o tym nie wspominałem ;-)

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 20:41 
To nie koncert życzeń, że ja bym chciał to.. drugi wziąłby tamto.... ja wiem.. święta.. choinka.. prezent.. ale nie przesadzać z tymi marzeniami :cwaniak:

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 21:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Tomek napisał(a):
To ja poproszę zgrabne cabrio z V8 w cenie do 50k ;)

Graj uczciwie - zresztą koledzy też nie graja uczciwie. Grając jednak wg tych zasad, to ja poproszę z innych marek:
1. Kompakta RWD do 50K ;]
2. Sedana V8 poniżej 20K z łatwo dostępnymi częściami i fajnym prowadzeniem. ;]

theDAMIstrzu napisał(a):
Tak, bmw to rzeczywiście definicja kanapy na kołach. Gratuluję.

Nie wiem jakimi BMW jeździłeś, bo nie masz żadnego w profilu, ale musiały to być jakieś serie 3 (lub góra seria 5) na pseudosportowym zawieszeniu z wozu drabiniastego i na największych felgach jakie tylko weszły z namalowanymi na nich oponami. Na seryjnym zawiasie/ogumieniu zarówno seria 5 jak i 7 (poza runflat - dla czepialskich) to cholernie wygodne kanapy. Moje E34 na seryjnym zawiasie i gumach 195/65R15 bardzo dobrze tłumi wszelkie nierówności.

Więc jak ktoś ceni sobie wygodę, jakość materiałów, sensowne osiągi, małą awaryjność i ciekawą stylistykę, to zwykle jest skazany na BMW ;]

PS. Może ktoś wydzielić OT? Ewentualnie otwarcie napisać, że to nikomu nie przeszkadza? ;)

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 21:11 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
ULLISSES napisał(a):
1. Przepraszam, że lubię "kanapy na kołach" i do tego dobrze wyciszone.

Wybaczam :-D
ULLISSES napisał(a):
3. Jeśli ktoś jest typowym "petrol-head", to musiałby być niepoczytalny płacąc 100K za Golfa GTI - w tej cenie nie jest najładniejszy i nie jest najszybszy. Za 100K mam M-ki, 911, Evo i wiele innych cukiereczków.

Kolejne grube słowo - M czy evo za 100 k nie ma gwarancji, pali więcej wachy, jest sporo droższe w serwisowaniu. O 911 nie wspominam już. Po prostu przyoczyłeś przykłady totalnie nieadekwatne i z sufitu ;-)
ULLISSES napisał(a):
Na seryjnym zawiasie/ogumieniu zarówno seria 5 jak i 7 (poza runflat - dla czepialskich) to cholernie wygodne kanapy.

Owszem, ale mimo wszystko konkurencja klasowa ma bardziej komfortowe resorowanie :-) Kosztem jakości prowadzenia.
ULLISSES napisał(a):
Więc jak ktoś ceni sobie wygodę, jakość materiałów, sensowne osiągi, małą awaryjność i ciekawą stylistykę, to zwykle jest skazany na BMW ;]

Chcesz wygody - masz Merca. Chcesz dobrego prowadzenia - bierzesz BMW. Gdzieś pośrodku jest Audi.

One redline a day keeps a mechanic away.

Ostatnio edytowano 21 grudnia 2010, 21:16 przez maaaad, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 21:16 

ULLISSES napisał(a):

C-klasa SC.

ULLISSES napisał(a):

Audi A8, Mercedes E albo S, Lexus LS.

BMW od dawna miało wąską gamę modeli, skupiającą się głównie wokół sedanów i to jest fakt z którym ciężko walczyć :) Dobrze że od jakiegoś czasu starają się nadrabiać.

ULLISSES napisał(a):
PS. Może ktoś wydzielić OT? Ewentualnie otwarcie napisać, że to nikomu nie przeszkadza?

Pogawędki to pogawędki, nie ma co tracić energii na wydzielanie ;)

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 21:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
rybik napisał(a):
jiGsaw napisał(a):

Według mnie koronny, jasno pokazujący, że Volvo poszło w budżet klasę. :) Dokładnie ta sama historia co w przypadku Alfy Romeo, Saaba. Podpieranie się Fordowskimi, Fiatowskimi czy Oplowskimi technologiami w celu uratowania marki, obniżenie kosztów produkcji, kosztem jakości. Następnie sprzedawanie tego pod dawnym znaczkiem marki premium. :) Ś.P. Saaba to niestety nie uratowało. :(

Czyli Audi też jest klasą budżet? Volvo w topowych wersjach stosuje napęd 4x4.

jiGsaw ja wiem, że dla Ciebie liczy się tylko E30 M20B20, ale najwyższy czas zejść na ziemię.

Może trochę źle to ująłem, a Ty to wykorzystałes i nadinterpretujesz, co nie zmienia podanych przeze mnie faktów. Audi jest jakieś pół klasy (nie wielkościowo) za MB/BMW, a Volvo chyba jescze ciut za Audi, bo to przynajmniej zaczęło już montować swoje silniki wzdłużnie (nawet w FWD), no i ma jednak w swojej ofercie auta wyższej klasy niż Volvo.

Ulissess - masz dużo racji... no ale jednak bez przesady, od siebie dorzucę propozycję używanego coupe klasy minimum średniej wyższej do 20tys. :]

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 21:26 
Forumowy terrorysta

ULLISSES napisał(a):
Tomek napisał(a):
To ja poproszę zgrabne cabrio z V8 w cenie do 50k

Graj uczciwie - zresztą koledzy też nie graja uczciwie. Grając jednak wg tych zasad, to ja poproszę z innych marek:

Uczciwie ;), piszę o nowych 116i-golf gti, a Ty odp. że wybierasz uzywkę 335i .

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 22:06 
Zacna persona forum

maaaad napisał(a):
Kolejne grube słowo - M czy evo za 100 k nie ma gwarancji, pali więcej wachy, jest sporo droższe w serwisowaniu. O 911 nie wspominam już. Po prostu przyoczyłeś przykłady totalnie nieadekwatne i z sufitu ;-)

No wybacz, ale jak ktoś bierze nowe auto za 100K za gotówkę (nie mówię tu o jakimś spinaniu się, kredytach, leasingu i odrywania sobie chleba od gęby), to kupując auto sportowe ma gdzieś taki drobiazg jak gwarancja.
Żeby było ciekawiej, to rzuciłem okiem na Ceneo. W tej kasie wolę Insignię, Superba lub nawet w Mondeo z podobnymi mocami - nie jestem fanem typowych hatchbacków, przykro mi. ;]
maaaad napisał(a):
Owszem, ale mimo wszystko konkurencja klasowa ma bardziej komfortowe resorowanie :-) Kosztem jakości prowadzenia.

No właśnie - kosztem prowadzenia. W BMW mam kompromis między typową limuzyną i DTM - oczywiście nie dosłownie.
maaaad napisał(a):
Chcesz wygody - masz Merca. Chcesz dobrego prowadzenia - bierzesz BMW. Gdzieś pośrodku jest Audi.

Merc leży stylistycznie, chociaż ostatnie model można przeżyć. Wygoda jest, RWD jest.
Audi mają świetną stylistykę (kopią tyłek wszystkim łącznie z Alfą!), ale mają takie sobie silniki (turbo do mnie nie przemawia) oraz napęd na przód - wyrywanie kierownicy z ręki.
BMW wiadomo. :)

Tomek napisał(a):
ULLISSES napisał(a):

C-klasa SC.
ULLISSES napisał(a):

Audi A8, Mercedes E albo S, Lexus LS.

Ad. 1. A jak bym chciał 5d? ;]
A8 ujdzie, E-klasa leży stylistycznie, a części do LS to chyba tylko w dużych miastach lub w Sieci.

jiGsaw napisał(a):
Ulissess - masz dużo racji... no ale jednak bez przesady, od siebie dorzucę propozycję używanego coupe klasy minimum średniej wyższej do 20tys. :]

Zauważcie, że żadna z Waszych propozycji tego typu nie jest dla Kowalskiego.
Popatrzcie na sedany, kombi, coupe i cabrio w typowych klasach/segmentach.
Rozmowa zaczęła się od kolegi, który ma E46 330d i powiedział, że to był jedyny sensowny wybór. Chciałem mu udowodnić, że się myli, ale gdybym szukał dla siebie mocnego Diesla w sedanie (w tej cenie), to poza A4 nie widzę nic, nad czym warto się zatrzymać. Później i tak wziąłbym E39 ;]

renoraines napisał(a):
Uczciwie ;), piszę o nowych 116i-golf gti, a Ty odp. że wybierasz uzywkę 335i .

Dajesz mi wybór między 2 autami, których wspólnym mianownikiem jest cena i ilość drzwi. Reszta to zupełnie inne bajki. Skoro chcesz z nowych, to jak pisałem wyżej. Rozwijając:
Gdyby miało być szybkie, to zapewne Insignia lub Superb - Mondeo raczej bym sobie podarował. Jeśli nie to i tak jedno z powyższych. Seria 1 istnieje dla mnie tylko w postaci coupe. Wersję hatchback chętnie wcisnę mojej mamie lub dziewczynie.

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 22:08 

Kod silnika: BCY+
Panowie po pierwsze to nie porównujmy BMW do Alfy bo to dwie różne półki!?

BMW to można porównać z Audi, Mercedesem, Lexusem, Infinity ;)

A Alfe z PSA, VW, Opel itd

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 22:12 
ULLISSES napisał(a):
ale gdybym szukał dla siebie mocnego Diesla w sedanie (w tej cenie), to poza A4 nie widzę nic, nad czym warto się zatrzymać. Później i tak wziąłbym E39 ;]

A4 i mocny diesel- jaki?

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 22:17 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
ULISSES tak pisałeś że znajdziesz dla wszystkiego konkurencję w palecie BMW a ja tu marne wymówki jedyni widzę.

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 22:20 
Zacna persona forum

rybik napisał(a):
ULLISSES napisał(a):
ale gdybym szukał dla siebie mocnego Diesla w sedanie (w tej cenie), to poza A4 nie widzę nic, nad czym warto się zatrzymać. Później i tak wziąłbym E39 ;]

A4 i mocny diesel- jaki?

2.5 TDI QUATTRO (180KM)?
http://otomoto.pl/audi-a4-igla-quattro- ... 10763.html

Bobby Vintage napisał(a):
ULISSES tak pisałeś że znajdziesz dla wszystkiego konkurencję w palecie BMW a ja tu marne wymówki jedyni widzę.

No trudno szukać konkurencji dla czegoś, co w palecie BMW nie istnieje - myślałem, że to oczywiste. Jak się jednak tak upierasz, to:
Średnia wieku auta w PL to 14 lat (dane zasłyszane w TV). Wychodzi na to, że znaczna większość (powiedzmy 90%?) społeczeństwa posiada auta używane (z drugiej reki). Kolejne 10% ludzi nigdy nie opanuje niczego większego niż Seicento i nawet kompakt będzie dla nich za duży. Zostaje więc 80% społeczeństwa, któremu chętnie wcisnę jakiś model BMW zamiast ich hatchbacków palących 8 litrów benzyny, czy Mondeo palących 13 litrów benzyny (znam taki przypadek osobiście). W cenie od 5 tysięcy do 500 tysięcy zawsze znajdzie się jakiś model BMW, który warto rozważyć - o ile nie szukamy cabrio V8 w cenie do 50 tysi. ;]

Z drugiej jednak strony wiem, że wciśnięcie wszystkim BMW nie jest możliwe. Są ludzie, którzy z definicji nie powinni jeździć BMW.

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 22:32 
ULLISSES napisał(a):

Tak się składa, że Brat używał takiego auta przez rok czasu.
Kupił z uszkodzonym silnikiem, oczywiście wytarte wałki :hyhy: .
Wymienił wałki na nowe z gwarancją, zrobił przy okazji rozrząd za 1500zł i hydraulikę.
Samochód wytrzymał 40 000km, wytarły się wałki i padła hydraulika :hyhy:

Silnik "niby" poprawiony.. najwięcej tak mówią i piszą posiadacze takiego motoru.. no bo co napisze? Że non stop wkłada w kasę?

Brata A4 paliło.. od 8l (trasa do 120km/h) do 12l po Radomiu- realne spalanie.

I druga sprawa.. jeździłeś takim autem dłuższy czas? Czy może magiczne 180KM przyćmiło Ci zdrowe myślenie polecać taki silnik?

Dla porównania, 330d- konkurent A4.. robi ją jak chce.

Akurat w tym samym czasie użytkowałem moje ulubione Volvo, czyli model S60 D5 163KM i trochę z Bratem się posprawdzaliśmy.
Czy to z miejsca, czy to z rolki A4 ZAWSZE było z tyłu.

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 22:43 
Zacna persona forum

A możesz przeczytać jeszcze raz mojego posta? ;)
Ja go nie polecam - wręcz przeciwnie. Była mowa o 330d oraz konkurencji. Nie było słowa o tym, że A4 jest jakąś mocną konkurencją. Po prostu jest konkurencją na papierze - segment D, mocny Diesel w serii.
A że E46 miesza go jak chce, jest mniej awaryjne to już inna bajka i potwierdzenie wyboru kolegi.

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 22:48 
ULLISSES napisał(a):
A możesz przeczytać jeszcze raz mojego posta? ;)

Nie, bo jestem chory i zaczynam walkę w Fifę ;)

Ale z tego co pamiętam, pisałeś o poleceniu i o mocnym dieslu- musiałem zareagować :D

pzdr ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1