BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 18:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: A co powiecie o... Alfie Romeo?
PostNapisane: 22 grudnia 2010, 14:26 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam
byku1600 napisał(a):
"No cóż,do bmw mimo wszystko jeszcze troszkę im brakuje"

Naturalnie zgadzam się z tym. Z tego pewnie wynika różnica w cenie... a to powoduje że takiego biedaka jak ja stać na auto które jednak coś oferuje.

Nie można mówić o różnicy w technologi bo oba auta są z tej samej półki . Jakość wykonania i materiały + fakt że konkurent to BMW
Wnioski BMW jest trochę ;) ;) lepsze i dużo droższe.

Pozdrawiam Krzysiek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 14:26 
Roger-Nysa napisał(a):
Alfa jest OK A technologia CR która wysławiła pierwsze 3.0d BMW w 98roku ,pochodzi od Fiata.Pierwszy Common rail był wkładany do Alfy w 97roku.II , III i IV generacje CR rozwinął i wdrożył pierwszy Fiat.Wszystkie CDTC, D4D ,TDI i wiele wiele innych silników to ta sama technologia Fiata, za którą każda z marek musiała zapłacić! również BMW.Alfa 159 moim zdaniem ,może spokojnie konkurować z E90 . Naturalnie jestem za BMWJednak stylistycznie jak dla mnie wygrywa alfa.Silnik oba są super. Alfa nie ma klapek.........Wypas jest spory wygoda i prowadzenie super...Moje rozumowanie jest takie... śmigam e46 320d 2003r Nie stać mnie jeszcze na E90 ale stać mnie już na alfę 159 i raczej się skuszę.Pamiętać trzeba że za śmigiełka płaci się ekstra. W końcu musi się zwrócić haracz zapłacony fiatowi za technologie CR.Nie chcę wspominać o fakcie że zmienne fazy rozrządu , pierwsze wprowadziła Alfa Romeo w 1981 roku. Kiedy Bmw ?Poczytajcie o Fiat Multiair ta technologia to przyszłość.

Roger dobrze, że o tym napisałeś. Może ostudzi to parę głów. Sam miałem nawiązać w swojej wypowiedzi do Fiatowskiego CR i Multiair (bardzo innowacyjna technologia), ale poszło o Audi. Jeśli komuś nie przeszkadza technika Fiata w BMW, to VW w Audi tym bardziej nie powinna.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 14:34 
Przyjaciel forum

Roger-Nysa napisał(a):
Wnioski BMW jest trochę ;) ;) lepsze i dużo droższe.

Jeżeli ktoś miałby wybierać pomiędzy tymi dwoma autami,a nie byłby fanem BMW,to na pewno wybrał by Alfę,bo różnica w cenie jest naprawdę spora,ale z drugiej też strony utrata wartości Alfy względem BMW w przeciągu 3-5 lat też będzie spora,więc coś za coś :hyhy:

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 14:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Już nawet mi się nie chce podejmować dyskusji i jestem pod wrażeniem, że chciało się Stonesowi, po prostu Truizmów się nie mówi. :) Zakov - jak nie odróżniasz odkupienia technologii i zrobienia tego w swojej myśli technologicznej (od nowa) od kopiuj - wklej to nie mamy o czym rozmawiać. To, że Alfa Romeo jest z tej samej półki co BMW to Twój wymysł i Tobie podobnych, np. niektórych dziennikarzy motoryzacyjnych od pisania popłuczyn. Argument z piątym zaworem mnie przywołał o ból głowy. A co do Audi RS to przez kupę lat Audi nie mogło uturbionymi silnikami przeskoczyć wolnossących BMW, więc o czym my tu mówimy? Zobacz sobie do którego roku Audi stosowało zawieszenie z tyłu na poziomie Fiata Pandy, a od kiedy MB/BMW ma z tyłu w pełni niezależne. No, ale czego mogę oczekiwać od człowieka, dla którego tania technologia używana w Skodzie, jest tak samo dobra jak ta z BMW. :)

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 14:46 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
"Kiedyś Alfa była stworzona dla ludzi ogłupiałych, ale teraz jakościowo wspaniałe auto" - Właśnie jakościowo wspaniałe auto, tak jak BMW, ale porównajmy ile musimy pieniędzy wyłożyć za tą jakość w Alfie, a ile w BMW. I tu odpowiednio BMW 140 tys, natomiast Alfa 104 tys. :] Myślę, że to wiele wyjaśnia ;)

"Ale uczynili tak nieprawdopodobny postęp że dziś ten samochód spokojnie może rywalizować z takimi autami jak Mondeo czy Passat" - I tutaj widać ktoś to wie co nie co o motoryzacji kiedy by zastanowił się nad kupnem Alfy? Nigdy bo kiedyś to były stylistycznie dopracowane szroty... A dziś jak widać tego o Alfie powiedzieć nie można bo jak sam J. Maznas stwierdził "teraz jakościowo to wspaniałe auto" dodając do tego bardzo dobry dwu litrowy silnik JTD który mocą i momentem dorównuje bawarskiemu dwu litrowcowi mamy bardzo ciekawą propozycje za prawie 50 tysięcy złotych mniej ;) Dodatkowo doposażając oba auta 4Full różnica będzie wynosić ponad 80 tysięcy złotych :)

To wiele wyjaśnia ;)

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 14:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: N42B18
Fiat Croma – Był to pierwszy samochód osobowy produkowany seryjnie, w którym pod maską pracował diesel z bezpośrednim wtryskiem (rok 1986). :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fiat_Croma

jak tu nie ma być złej opinii o Fiacie jak u nas Kaszluny i Kredensy jeździły w tym czasie :wsciekly:

Polecam ten artykuł na temat silników Fiata :!:
http://www.autoflesz.pl/artykuly/6279,F ... Roku*.html

Ostatnio edytowano 22 grudnia 2010, 14:50 przez bmw power, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 14:47 
stones1 dobra, dobra. Zgadzam się, że nie wszystkie rozwiązania techniczne są tam optymalne. Ale takie RS4, czy RS6, konkurują z M3, czy M5 jak równy z równym. Przyśpieszają w bardzo zadowalającym tempie i jadą jak po szynach. To gdzie te wszystkie wady się uwidaczniają, że tylko R8 i Q7 zasługują na miano konkurentów BMW i MB? Wszyscy wieszają psy na Audi, a tak się składa, że z takim RS4 to większość forumowych cwaniaków od długich prostych, niema nawet startu.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 14:51 

Zakov napisał(a):
stones1 dobra, dobra. Zgadzam się, że nie wszystkie rozwiązania techniczne są tam optymalne. Ale takie RS4, czy RS6, konkurują z M3, czy M5 jak równy z równym. Przyśpieszają w bardzo zadowalającym tempie i jadą jak po szynach. To gdzie te wszystkie wady się uwidaczniają, że tylko R8 i Q7 zasługują na miano konkurentów BMW i MB? Wszyscy wieszają psy na Audi, a tak się składa, że z takim RS4 to większość forumowych cwaniaków od długich prostych, niema nawet startu.

Jest w tym trochę prawdy, że ludzie piszą, że Audi szrot Audi szrot a dla mnie Audi moze spokojnie konkuruwać z BMW czy MB :)

Tylko dlaczego BMW nie produkuje kokurentów takich aut jak R8, SLR, SLS ??

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 14:57 

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
Zakov napisał(a):

Te wady uwidaczniają się w tym o czym pisałem - w budowie tych modeli. Dlaczego A8 nie może mieć godnego 760 i S600 silnika dwunastocylindrowego ? Bo Audi uparło się na tanią przednionapędową skrzynie biegów i woli tworzyć (nie będący w stanie konkurować z żadnym V12) kuriozum w postaci połączenia dwóch silników tzw. VR6 z Golfa III zamiast stworzyć prawdziwe V12, które mogło by mocą nawiązać konkurencję z BMW i Audi (nie mówiąc już o innych cechach tego idiotycznego "W").

Audi przede wszystkim ogranicza wielkość i ciężar silnika - dlatego nie ma tak dużych jednostek jak BMW i MB. A co się z tym wiąże chyba widać po parametrach większości Audi (np. momenty obrotowe ich V8 kontra momenty V8emek BMW i MB).

Uważasz że nowe Audi A8 z potężnym V8 zawieszonym przed przednią osią ma prawo być nazywane pełnoprawnym konkurentem E32 ? Ja uważam że nie. Te auta dzieli przepaść. Jeżeli producent aut premium idzie na tak dalekie kompromisy to .... nie tworzy aut premium.

Dlaczego np. SLS-a mamy prawo nazywać supersamochodem ? Bo jest zbudowany tak a nie inaczej.

Dlaczego Audi można nazywać zwykłym samochodem ? Bo pod przykrywką "przewagi dzięki technologi" wciska pięknie opakowane samochody wywodzące się w prostej linii z tanich przednionapędowych konstrukcji (co zdradza ich konstrukcja).

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 14:58 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: N42B18
to są czasy okrążeń Top Gear
gdzie jest grupa BMW a gdzie VW, MB, Fiata na tej liście? :]
http://www.topgear.net.pl/readarticle.php?article_id=2

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 15:03 

bmw power napisał(a):
to są czasy okrążeń Top Gear
http://www.topgear.net.pl/readarticle.php?article_id=2

A codzienna jazda po ulicach jest jak okrążenie toru Top Gear :rotfl:

Chociaż tutaj mimo wszystko plus dla BMW :ok:

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 15:05 

bendzamin napisał(a):
Zakov napisał(a):

Jest w tym trochę prawdy, że ludzie piszą, że Audi szrot Audi szrot a dla mnie Audi moze spokojnie konkuruwać z BMW czy MB :)

Tylko dlaczego BMW nie produkuje kokurentów takich aut jak R8, SLR, SLS ??

Być może w tym momencie BMW nie stać na produkcję tak niszowych modeli.

Ja jednak zadam inne pytania:

dlaczego Audi od 30 lat nie produkuje konkurentów serii 7 i klasy S ?

Bardziej im się opłacało stworzyć R8 by ludzie "w ciemno" kupowali pozostałe modele będąc świecie przekonanym że zostały stworzone z podobnym pietyzmem ?

Dlaczego Audi kłamie że model TT ma stały napęd na 4 koła i nazywa go tak samo jak prawdziwe napędy 4x4 w np. A4 czy Q7 ?

Dlaczego Audi A8 W12 ma tylko 625Nm ? Dlaczego ludzie kupujący ten model są okłamywani, że dostają dwunastocylindrowego konkurenta 760 / S 600 podczas gdy ten silnik jest z założenia pozbawiony większości cech charakterystycznych dla silników V12 ?

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 15:08 

A A8 nie jest w żadnym stopniu konkurentem dla 7er czy S'ki?

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 15:12 

bendzamin napisał(a):

Jest - może konkurować wnętrzem, wyposażeniem.

Jednak moim zdaniem przepaść w budowie tych modeli jest tak wyraźna że nie da się powiedzieć o A8 że jest autem tej samej klasy.

Druga sprawa - konkurencji dla modeli 760 / S 600 Audi nie posiada. Posiada jedynie dziwoląga w postaci W12. Gdyby jednak ktoś upierał się że ten model może konkurować z modelami z palety BMW i MB poproszę o porównanie najlepszego A8 z S65 AMG.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 15:13 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Roger-Nysa napisał(a):
Poczytajcie o Fiat Multiair ta technologia to przyszłość.

A Ty poczytaj o Valvetronic. To taki Multiair by BMW, wprowadzony dekadę wcześniej.
Nie piszę tego złośliwie, po prostu warto obiektywnie spojrzeć na pewne sprawy.
Ani common rail, ani wtrysk bezpośredni nie są pomysłami Fiata, który jedynie je dopracował i doprowadził do produkcji seryjnej (co do tego pierwszego - bez BOSCHa nie dałby raczej rady). I chwała za to Fiatowi - za odwagę i w ogóle podejście do tego tematu, bo trudno mówić o spopularyzowaniu tych technologii.
bmw power napisał(a):

Za chwilę dojdziesz do wniosku, że Ferrari FXX to taki stuningowany Fiat :hah: Bo należy do tego samego koncernu :faint:

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 15:14 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Zakov napisał(a):
stones1 dobra, dobra. Zgadzam się, że nie wszystkie rozwiązania techniczne są tam optymalne. Ale takie RS4, czy RS6, konkurują z M3, czy M5 jak równy z równym.

Bez jaj... Jaki równy z równym ! Była taka akcja serwisowa chyba RS6 że na pierwszym przeglądzie i redukowali softem moc silnika bo nie wytrzymywał.

Zakov napisał(a):
Przyśpieszają w bardzo zadowalającym tempie i jadą jak po szynach. To gdzie te wszystkie wady się uwidaczniają, że tylko R8 i Q7 zasługują na miano konkurentów BMW i MB? Wszyscy wieszają psy na Audi, a tak się składa, że z takim RS4 to większość forumowych cwaniaków od długich prostych, niema nawet startu.

Dlaczego R8 jest takie dobre ? Jak zabrali plany Lambo to trudno było coś spieprzyć :) To RS4 to jakoś samo jedzie że nie mielibyśmy z nim szans ?

Za bardzo w marketing Audi uwierzyłeś Zakov.

stones1 napisał(a):

Dlaczego Audi można nazywać zwykłym samochodem ? Bo pod przykrywką "przewagi dzięki technologi" wciska pięknie opakowane samochody wywodzące się w prostej linii z tanich przednionapędowych konstrukcji (co zdradza ich konstrukcja).
[/quote]

PIĘKNIE podsumowałeś strategię marketingową Audi :hyhy: Sprzedać kit w cenie czegoś droższego.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 15:16 
jiGsaw napisał(a):
Zakov - jak nie odróżniasz odkupienia technologii i zrobienia tego w swojej myśli technologicznej

Tylko, że VW po którym jeździsz, w ostatnich latach miał tych myśli technicznych więcej, niż BMW przez ostatnie 20 lat.

jiGsaw napisał(a):
To, że Alfa Romeo jest z tej samej półki co BMW to Twój wymysł i Tobie podobnych, np. niektórych dziennikarzy motoryzacyjnych od pisania popłuczyn.

A wymysł zaliczania BMW do klasy premium, gdzie jak w e60 plastiki przypominają mydelniczkę, a kable pod maską są owinięte izolacją, której wstydził bym się zastosować na okablowanie dynama roweru marki wigry, to wymysł speców od marketingu i takich bezkrytycznych fanatyków jak TY! :)

jiGsaw napisał(a):
A co do Audi RS to przez kupę lat Audi nie mogło uturbionymi silnikami przeskoczyć wolnossących BMW, więc o czym my tu mówimy? Zobacz sobie do którego roku Audi stosowało zawieszenie z tyłu na poziomie Fiata Pandy, a od kiedy MB/BMW ma z tyłu w pełni niezależne.

Dlatego jeżdżę BMW, a nie Audi. A w przyszłości będę jeździł BMW M, a nie Audi RS. Ale nawet wtedy nie powiem, że Audi to jakiś margines klasy premium.

jiGsaw napisał(a):
No, ale czego mogę oczekiwać od człowieka, dla którego tania technologia używana w Skodzie, jest tak samo dobra jak ta z BMW.

Ja wiem, że są faceci którzy lubią wtykać innym facetom różne rzeczy w usta. Niewiem, być może i Ciebie to satysfakcjonuje w jakiś sposób. Ale proszę, nie wtykaj mi słów których nie wypowiedziałem/napisałem :)

Ostatnio edytowano 22 grudnia 2010, 20:04 przez Zakov, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 15:16 

stones1 napisał(a):
bendzamin napisał(a):

Jednak moim zdaniem przepaść w budowie tych modeli jest tak wyraźna że nie da się powiedzieć o A8 że jest autem tej samej klasy.

Druga sprawa - konkurencji dla modeli 760 / S 600 Audi nie posiada. Posiada jedynie dziwoląga w postaci W12. Gdyby jednak ktoś upierał się że ten model może konkurować z modelami z palety BMW i MB poproszę o porównanie najlepszego A8 z S65 AMG.

Dopóki nie wyszło F01 BMW ze swoim E65/6 też nie miało za wiele do powiedzenia porównując z S65AMG

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 15:24 

bendzamin napisał(a):
stones1 napisał(a):
bendzamin napisał(a):

Dopóki nie wyszło F01 BMW ze swoim E65/6 też nie miało za wiele do powiedzenia porównując z S65AMG

Zgoda, ale miało pełnokrwiste V12, a konstrukcja samochodu jako całość była bliźniacza z S65. BMW nie stworzyło czegoś tak idiotycznego jak W12.. Dlaczego Audi w Q7 umiało zrobić prawdziwe V12 ? W tym tkwi sedno - w A8 wciskają przednionapędowe skrzynie (oraz tym samym gratis zaburzoną całą konstrukcję auta) a w innym modelu jednak pokazują że wiedzą jak prawidłowo powinien być zbudowany samochód :) .

Zakov - zgoda BMW daje ciała jakością tu i ówdzie. Mercedes również. Każdy się chyba zgodzi że czasy E32 i W123 minęły. Dziś takiej jakości nie otrzymamy. Jednak wolę by producent oszczędzał na plastikach (które szczerze mówiąc w Audi, BMW i Mercedesie uważam za porównywalne) niż na technice, budowie auta, rozkładzie masy, dopracowywaniu precyzji i neutralności prowadzenia. Nie oszukasz fizyki - wiszące powiedzmy 200 kg V8 przed przednią osią A8 zawsze będzie wiszącym przed osiom 200 kg obciążeniem którego być tam nie powinno.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 15:35 
stones1, zgadzam się z Tobą po całej linii odnośnie techniki. Jest tylko jedna rzecz - wsiadasz do takiego RS6, łapiesz za kierownice, wciskasz gaz w podłogę i to po prostu jedzie! Nie wiem jak, ale jedzie... Ja już nie mówię o "budżetowych" A4 z dieselkiem. Może czasami nie warto się zastanawiać co tam siedzi pod maską i jak jest upchane, skoro całość jednak sobie radzi? Takie są fakty Panowie - RS6 to bezpośredni konkurent M5, który jeśli mu ustępuje, to na bardzo niewielu polach. Ja rozumiem co masz do przekazania i w pełni się z Tobą zgadzam, ale nie każdy może to prawidłowo odebrać, zwłaszcza w kontekście wypowiedzi kolegów. Na forum wejdzie ktoś nowy i po przeczytaniu tych wszystkich opinii stwierdzi, że Audi to faktycznie jakiś kompletny szmelc. Jednak tak wcale nie jest! Więc dlaczego uznajecie tylko R8 i Q7. Skoro przytoczone tutaj jako przykład RS6 (najnowsze), spokojnie kopie dupę M5 i wcale gorzej nie jeździ???

Polecam wszystkim do obejrzenia.

Clarkson o RS6: "It is easily better that the BMW M5..." ;)

Ostatnio edytowano 22 grudnia 2010, 18:51 przez Zakov, łącznie edytowano 7 razy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1