BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 15:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: A co powiecie o... Alfie Romeo?
PostNapisane: 22 grudnia 2010, 15:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: N42B18
maaaad napisał(a):
Roger-Nysa napisał(a):
Poczytajcie o Fiat Multiair ta technologia to przyszłość.

A Ty poczytaj o Valvetronic. To taki Multiair by BMW, wprowadzony dekadę wcześniej.
Nie piszę tego złośliwie, po prostu warto obiektywnie spojrzeć na pewne sprawy.
Ani common rail, ani wtrysk bezpośredni nie są pomysłami Fiata, który jedynie je dopracował i doprowadził do produkcji seryjnej (co do tego pierwszego - bez BOSCHa nie dałby raczej rady). I chwała za to Fiatowi - za odwagę i w ogóle podejście do tego tematu, bo trudno mówić o spopularyzowaniu tych technologii.
bmw power napisał(a):
gdzie jest grupa BMW a gdzie VW, MB, Fiata na tej liście? :]

Za chwilę dojdziesz do wniosku, że Ferrari FXX to taki stuningowany Fiat :hah: Bo należy do tego samego koncernu :faint:

Valvetronic to mam w swoim samochodzie i znam zasadę działania (siłownik) a w fiacie trochę inaczej to działa (olej) i nie będę pisał kiedy to mieli Japończycy

Fiat sprzedał licencje na produkcje Common Rail Audi (bo wtedy nikt nie był zainteresowany klekotem i Fiatowi się nie opłacało tego produkować)

chodzi mi tylko o to aby ludzie przestali wierzyć że BMW jest najlepsze (jest tak samo dobre co inne auta) ma swoje zalety i wady
zaleta BMW to sterowanie na przednią oś i na tylną przenoszenie napędu (nie będę tu pisał jakie to niesie ze sobą problemy bo jest ich wiele)

wspomniane Audi A8 rewelacyjny samochód klasy BMW serii 7
ludzie kupujący takie auta nowe mają w dup.. czy ten samochód ma napęd na tył czy na przód bo on (biznesmen) i tak nie ma czasu i chęci na latanie limuzyną bokiem a nawet jak ma czas to ma do tego jeszcze BMW M3 :mur:

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 15:40 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
bmw power napisał(a):

wspomniane Audi A8 rewelacyjny samochód klasy BMW serii 7
ludzie kupujący takie auta nowe mają w dup.. czy ten samochód ma napęd na tył czy na przód bo on (biznesmen) i tak nie ma czasu i chęci na latanie limuzyną bokiem a nawet jak ma czas to ma do tego jeszcze BMW M3 :mur:

Odpowiedni rozkład masy między przednią i tylną osią (w limuzynach zazwyczaj osiągany cofnięciem częściowo za przednią oś sporego silnika oraz przekazaniu napędu na tył) nie służy do "latania bokiem" a do neutralnego i przewidywalnego w każdych warunkach zachowania się samochodu.

Nie wiem czym się różni dylemat przy kupnie nowego A8/7/S a używanego A8/7/S lub nowego A8/7/S a nowego A4/3/C

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 15:44 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
No i znowu coś budżetowe... :faint:

Zakov napisał(a):
Skoro przytoczone tutaj jako przykład RS6 (najnowsze), spokojnie kopie dupę M5 i wcale gorzej nie jeździ???

Hmm... Audi miało dodatkowe dwa lata żeby dopracować swój model na tyle żeby skopać nowe M5 i udało im się wyprzedzić M5 o całe 0.3s do 100, do 200 0.6s na Nurburgringu 0.5s na okrążeniu.

Rzeczywiście nie zmarnowali czasu i wyśrubowali wyniki :hyhy:

Ostatnio edytowano 22 grudnia 2010, 15:51 przez MAJSU, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 15:50 
Forumowy terrorysta

ULLISSES napisał(a):
renoraines napisał(a):
Uczciwie , piszę o nowych 116i-golf gti, a Ty odp. że wybierasz uzywkę 335i .

Dajesz mi wybór między 2 autami, których wspólnym mianownikiem jest cena i ilość drzwi. Reszta to zupełnie inne bajki. Skoro chcesz z nowych, to jak pisałem wyżej. Rozwijając:
Gdyby miało być szybkie, to zapewne Insignia lub Superb - Mondeo raczej bym sobie podarował. Jeśli nie to i tak jedno z powyższych. Seria 1 istnieje dla mnie tylko w postaci coupe. Wersję hatchback chętnie wcisnę mojej mamie lub dziewczynie.

1er to najtańsze bmw dlatego punktem wyjścia jest jego cena i pokazuje co można kupić za równowartość 116i w tym samym segmencie C. Gdyby najtańsze było 3er, to pokazałbym, że za cene 316i można kupić coś innego i nie gorszego. Sam sobie zaprzeczyłeś, bo pisałeś
ULLISSES napisał(a):
(...) nie widzi mi się płacenie za VAGa (...)
, a podajesz przykład skody superb czyli jednak VAGa ;). Rozumem, że ktoś może być zakochany w swoim aucie, ale jak wiadomo miłość jest ślepa :szok: hehe.

Roger-Nysa napisał(a):
Alfa jest OK
A technologia CR która wysławiła pierwsze 3.0d BMW w 98roku ,pochodzi od Fiata.Pierwszy Common rail był wkładany do Alfy w 97roku.
II , III i IV generacje CR rozwinął i wdrożył pierwszy Fiat.
Wszystkie CDTC, D4D ,TDI i wiele wiele innych silników to ta sama technologia Fiata, za którą każda z marek musiała zapłacić! również BMW.

Dokładnie.

Ostatnio edytowano 22 grudnia 2010, 15:54 przez renoraines, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 15:52 
Forumowy terrorysta

.

Ostatnio edytowano 22 grudnia 2010, 15:55 przez renoraines, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 15:54 
Bobby Vintage napisał(a):
Zakov napisał(a):
stones1 dobra, dobra. Zgadzam się, że nie wszystkie rozwiązania techniczne są tam optymalne. Ale takie RS4, czy RS6, konkurują z M3, czy M5 jak równy z równym.

Bez jaj... Jaki równy z równym ! Była taka akcja serwisowa chyba RS6 że na pierwszym przeglądzie i redukowali softem moc silnika bo nie wytrzymywał.

Nie rozkminiajmy precedensowych przypadków. Prosta sprawa - stajesz M-ką na światłach, podjeżdża RS i masz problem... :]

Zakov napisał(a):
Przyśpieszają w bardzo zadowalającym tempie i jadą jak po szynach. To gdzie te wszystkie wady się uwidaczniają, że tylko R8 i Q7 zasługują na miano konkurentów BMW i MB? Wszyscy wieszają psy na Audi, a tak się składa, że z takim RS4 to większość forumowych cwaniaków od długich prostych, niema nawet startu.

Dlaczego R8 jest takie dobre ? Jak zabrali plany Lambo to trudno było coś spieprzyć :) To RS4 to jakoś samo jedzie że nie mielibyśmy z nim szans ?

No przecież Lambo to wytwory Audi, a R8 ma nawet lepszy układ przeniesienia napędu, bo asymetryczny. To co sami z siebie zapiali?

Za bardzo w marketing Audi uwierzyłeś Zakov.

Ja po prostu staram się być obiektywny. Wiem, że jak wejdę na forum Audi, to zaczną mi tak samo perswadować przewagę jednego nad drugim i tak samo zacznę boronić BMW. Wiem, że pewnie opinie zagorzałych fanów trzeba dzielić przez 1/2, a niektóre przez 1/4. Ja szukam w tym jedynie złotego (obiektywnego) środka. I tak czy inaczej wynika mi z tego że BMW > Audi, ale może nie aż tak jak by to "malowali" niektórzy...

Zakov napisał(a):
Skoro przytoczone tutaj jako przykład RS6 (najnowsze), spokojnie kopie dupę M5 i wcale gorzej nie jeździ???

Hmm... Audi miało dodatkowe dwa lata żeby dopracować swój model na tyle żeby skopać nowe M5 i udało im się wyprzedzić M5 o całe 0.3s do 100, do 200 0.6s na Nurburgringu 0.5s na okrążeniu.

Rzeczywiście nie zmarnowali czasu i wyśrubowali wyniki :hyhy:

No ale jest! Dlaczego Opel takiego nie ma? Dlaczego nie VW? Dlaczego nie Ford (i nie wyjeżdżajcie mi tu z Mustangami)? Bo to właśnie Audi jest marką premium i bezpośrednim konkurentem BMW.

Ps: Jeszcze raz polecam obejrzenia podesłanego wyżej odcinka Top Gear.

Ostatnio edytowano 22 grudnia 2010, 16:04 przez Zakov, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 15:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: N42B18
stones1 napisał(a):
Odpowiedni rozkład masy między przednią i tylną osią (w limuzynach zazwyczaj osiągany cofnięciem częściowo za przednią oś sporego silnika oraz przekazaniu napędu na tył) nie służy do "latania bokiem" a do neutralnego i przewidywalnego w każdych warunkach zachowania się samochodu.

przód napęd to ma być zaoszczędzone, miejsce, masa pojazdu, zużycie paliwa, koszty (ekonomia)
ja mając okazję budować auto duże nie wsadził bym przód napędu

zgadzam się z wami że...
...tylni napęd to ten prawidłowy :ok:
i dojdziemy do wniosku że...
...ten 4x4 "najprawidłowszy" :rotfl:

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 16:04 

Zakov napisał(a):

Nie rozkminiajmy precedensowych przypadków. Prosta sprawa - stajesz M-ką na światłach, podjeżdża RS i masz problem... :]

Przy tak symbolicznych różnicach wygra ten kto lepiej ogarnia samochód. Jak się jest dupa a nie kierowca to ma się problem.

Zakov napisał(a):
No przecież Lambo to wytwory Audi, a R8 ma nawet lepszy układ przeniesienia napędu, bo asymetryczny. To co sami z siebie zapiali?

Wytwory Audi ? Wykupili, podkradli technologię i dali trochę tanich części od siebie żeby obniżyć koszty. Samochody są dalej projektowane przez Lambo a nie jakiś zniewieściałych Niemców.

Zakov napisał(a):
Ja po prostu staram się być obiektywny. Wiem, że jak wejdę na forum Audi, to zaczną mi tak samo perswadować przewagę jednego nad drugim i tak samo zacznę boronić BMW. Wiem, że pewnie opinie zagorzałych fanów trzeba dzielić przez 1/2, a niektóre przez 1/4. Ja szukam w tym jedynie złotego (obiektywnego) środka. I tak czy wynika z tego że BMW > Audi, ale może nie aż tak jak by to "malowali" niektórzy...

Tak jest na każdym forum że ludki ślepo wierzą w to że ich samochody są idealne i technologicznie doskonałe i pomimo upływu ćwierć wieku dalej lepsze od konkurencji hehe ;) Jak się logowałem na forum Alfy w poszukiwaniu informacji o 75tce to też myślałem że to lipa a okazało się że lepsze od E30.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 16:04 

Zakov napisał(a):
Zakov napisał(a):
stones1 dobra, dobra. Zgadzam się, że nie wszystkie rozwiązania techniczne są tam optymalne. Ale takie RS4, czy RS6, konkurują z M3, czy M5 jak równy z równym.

Bez jaj... Jaki równy z równym ! Była taka akcja serwisowa chyba RS6 że na pierwszym przeglądzie i redukowali softem moc silnika bo nie wytrzymywał.

Zakov napisał(a):
Przyśpieszają w bardzo zadowalającym tempie i jadą jak po szynach. To gdzie te wszystkie wady się uwidaczniają, że tylko R8 i Q7 zasługują na miano konkurentów BMW i MB? Wszyscy wieszają psy na Audi, a tak się składa, że z takim RS4 to większość forumowych cwaniaków od długich prostych, niema nawet startu.

Dlaczego R8 jest takie dobre ? Jak zabrali plany Lambo to trudno było coś spieprzyć :) To RS4 to jakoś samo jedzie że nie mielibyśmy z nim szans ?

Za bardzo w marketing Audi uwierzyłeś Zakov.

Ja po prostu staram się być obiektywny. Wiem, że jak wejdę na forum Audi, to zaczną mi tak samo perswadować przewagę jednego nad drugim i tak samo zacznę boronić BMW. Wiem, że pewnie opinie zagorzałych fanów trzeba dzielić przez 1/2, a niektóre przez 1/4. Ja szukam w tym jedynie złotego (obiektywnego) środka. I tak czy inaczej wynika mi z tego że BMW > Audi, ale może nie aż tak jak by to "malowali" niektórzy...

To nie Gallardo ma układ przeniesienia z R8 tylko R8 z Gallardo. Z kolei w Gallardo wziął się z Diablo.

Gallardo / R8 to w gruncie rzeczy auta tylnonapędowe z dołączanym napędem przednim (za pomocą sprzęgła wiskotycznego). W tych autach na przód może trafić od 10% do 35% momentu napędowego.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 16:10 
Zakov napisał(a):

Przy tak symbolicznych różnicach wygra ten kto lepiej ogarnia samochód. Jak się jest dupa a nie kierowca to ma się problem.

Symbolicznych różnicach!? :zdziwko: Przecież ten szmelc Audi, powinien wąchać spaliny M-ki! :rotfl:

Zakov napisał(a):

Wytwory Audi ? Wykupili, podkradli technologię i dali trochę tanich części od siebie żeby obniżyć koszty. Samochody są dalej projektowane przez Lambo a nie jakiś zniewieściałych Niemców.

Aha czyli, że jak zabrali Lambo od Włochów, to zgapili technologie i dopiero później do R8 upchali :D Teraz rozumiem i nawet jest w tym pewien sens. Ale powiem Ci, że jeżeli VW "własnoręcznie" skonstruował takie cudo jak Veyron, to sądzę, że Audi jako partner raczej nie musiało by się oglądać za technologią w stronę Włoch, choć nie zaprzeczam, że tak właśnie robili w niektórych przypadkach.

stones1 napisał(a):
To nie Gallardo ma układ przeniesienia z R8 tylko R8 z Gallardo. Z kolei w Gallardo wziął się z Diablo.

Chwila, Diablo nie ciągnęło na tył???

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 16:15 

Zakov napisał(a):

Symbolicznych różnicach!? :zdziwko: Przecież ten szmelc Audi, powinien wąchać spaliny M-ki! :rotfl:

A nie są symboliczne biorąc pod uwagę dany im czas ?

Forumowy terrorysta

Wiele osób chciałoby takim ''szmelcem'' jeździć http://www.motofilm.pl/2010/12/20/506-k ... uning-fot/

Zakov napisał(a):

Aha czyli, że jak zabrali Lambo od Włochów, to zgapili technologie i dopiero później do R8 upchali :D Teraz rozumiem i nawet jest w tym pewien sens. Ale powiem Ci, że jeżeli VW "własnoręcznie" skonstruował takie cudo jak Veyron, to sądzę, że Audi jako partner raczej nie musiało by się oglądać za technologią w stronę Włoch, choć nie zaprzeczam, że tak właśnie robili w niektórych przypadkach.

Ale tak przy R8 i Gallardo właśnie jest.

Wszystko co ma R8 pochodzi z Gallardo (w tym np. 4x4 wywodzące się z Diablo). Natomiast Gallardo otrzymał od Audi silnik.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 16:17 
Zakov napisał(a):

A nie są symboliczne biorąc pod uwagę dany im czas ?

No i tu Ci mogę dać porównanie M3 e46 vs. RS4, gdzie RS4 zamiata E46 już nie "symbolicznie", a zgodnie z czasem w jakim miało swoją premierę. Tam można w kółko - niema sensu...

stones1 napisał(a):
Ale tak przy R8 i Gallardo właśnie jest.Wszystko co ma R8 pochodzi z Gallardo (w tym np. 4x4 wywodzące się z Diablo). Natomiast Gallardo otrzymał od Audi silnik.

Dobrze wiedzieć! :ok:

Ostatnio edytowano 22 grudnia 2010, 16:18 przez Zakov, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 16:17 

Zakov napisał(a):

stones1 napisał(a):

Chwila, Diablo nie ciągnęło na tył???

W wersji 4x4 nie tylko ;) miało dołączany przód. Cały układ przeniesienia napędu w R8 i Gallardo wywodzi się w prostej linii z Diablo. To nie jest quattro by Audi.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 16:20 
stones1 napisał(a):
Cały układ przeniesienia napędu w R8 i Gallardo wywodzi się w prostej linii z Diablo. To nie jest quattro by Audi.

Tam jest chyba sprzęgło wielkopłytowe prawda? ;)

Rozumiem. Trochę odjechaliśmy z tematu ;) Tak czy inaczej dla mnie schemat jest prosty i klasyczny - Mercedes > BMW > Audi, później jakiś kot :rotfl:, parę innych i dopiero Alfa :)

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 16:24 

Zakov napisał(a):

No i tu Ci mogę dać porównanie M3 e46 vs. RS4, gdzie RS4 zamiata E46 już nie "symbolicznie", a zgodnie z czasem w jakim miało swoją premierę. Tam można w kółko - niema sensu...

No ale po co mi twoje porównanie M3 E46 z RS4 skoro mowa o M5 vs. RS6 ? Na siłę zaczynasz argumentów szukać widzę.

Zakov po raz kolejny wychodzi że ty jedynie potrafisz się okopać i bronić swoich racji chociaż nie masz żadnej prawdziwej wiedzy. Widać to było przy twoich potyczkach z Fryderykiem i Boogiem.

Pokaż może gdzie tu RS B5 miażdży e46 M3 ?

M3:

Max speed 250 kph (155 mph)
0 - 100 kph 4.8 s
0 - 200 kph 16.8 s
0 - 100 mph 11.0 s
1/4 mile 13.2 s

Hockenheim Short 1:16.30

RS4 B5

Max speed 250 kph (155 mph)
0 - 100 kph 4.7 s
0 - 200 kph 17.0 s
0 - 100 mph 11.0 s
1/4 mile 13.0 s

Hockenheim Short 1:18.20

:niepewny:

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 16:33 
Zakov napisał(a):

No ale po co mi twoje porównanie M3 E46 z RS4 skoro mowa o M5 vs. RS6 ? Na siłę zaczynasz argumentów szukać widzę.

Nie szukam argumentów, nie mam zamiaru udowadniać przewagi której wg. mnie niema. Przykład RS6 nie miał dowieść, że Audi dyma BMW jak chce, a jedynie, że potrafi zrobić konkurencyjny wózek, bo jest konkurencyjne, jest w klasie premium i trzyma się ogona Merca i BMW. Stwierdziłeś, że RS6 "wypracowało" zbyt małą przewagę nad M5, więc podałem przykład RS4 które pozamiatało M3 e46 i jednak dało rade godnie konkurować z BMW, żeby nie było, że ledwie dorównują. Wiem - później przyszło e92 i pozamiatało RS4, dlatego stwierdziłem też, że taka gadka niema sensu. Ale fakt faktem BMW "odbija piłeczkę" z godnym siebie rywalem, czego nie dało się powiedzieć o Audi jeszcze 20 lat temu ;)

Chciałbym jeszcze dodać, że zgadzam się z tym, iż lepiej oszczędzić na jakości wnętrza i plastików, niż technice. Ale niestety mimo wszystko były okresy, przypadki jakie nie powinny zaistnieć w takich markach jak MB, czy BMW. A zarówno MB jak i BMW parę razy "strzeliło sobie w stopę". Plastiki w niektórych nowcych Bmkach nie grzeszyły jakością - da się to przełknąć. Ale cyrki jakie wyprawiał MB z jakością (i to ogólnie pojętą) w okolicy połowy lat dwutysięcznych (tak to się chyba odmienia prawda? :niepewny:) to już gruba przesada :zdegustowany: Natomiast Audi, mimo paru drobnych wpadek, jest konsekwentne w trzymaniu jakości (przynajmniej materiałów wykończeniowych) i to również uznaje za plus dla Audi.

Ostatnio edytowano 22 grudnia 2010, 16:48 przez Zakov, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 16:35 

Zakov napisał(a):
stones1 napisał(a):
Cały układ przeniesienia napędu w R8 i Gallardo wywodzi się w prostej linii z Diablo. To nie jest quattro by Audi.

Tam jest chyba sprzęgło wielkopłytowe prawda? ;)

Tak, a całość jest przejęta z Lambo, nie Audi ;)

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 16:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: M5
Kod silnika: nie wiem nie znam si
moi rodzice maja Audi a6 3.0tdi q.
Samochodem faktycznie jezdzi sie DUŻO gorzej niz bmw w lecie ale teraz zima i ja im zazdroszcze ze nie zakopuja sie pod pierwsza lepsza górką. A6 jest wyzsza niz e60 przeco tez latwiej wjezdza sie na wszelkiego rodzaju krawezniki i snieg.
Audi jest gorszym samochodem niz BMW ale nie o klase.
A mowienie ze RSy to szmelc to smiech na sali bo wiekszosc z was gdyby im zaproponowac przejazdzke tymi samochodami to by wzwodu dostala:)
Powiem szczerze jakbym mial kupowac jakis samochod z napedem na 4 kola klasy premium to napewno byloby to Audi. Sorry ale kolega mial jakies 2-3 lata temu 330xd i cena za amortyzatory to byl jakis kosmos. Niektorze czesci dostepne tylko w ASO. A do audi Q jest wszystko. Do tego moim zdaniem audi Q jest latwiej sprzedac niz bmw xi czy tez xd.
Pozdro Panowie mniej spiny wiecej masturbacji:)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1