BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 14:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: A co powiecie o... Alfie Romeo?
PostNapisane: 22 grudnia 2010, 16:37 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
Zakov napisał(a):
Bobby Vintage napisał(a):
Zakov napisał(a):

No i tu Ci mogę dać porównanie M3 e46 vs. RS4, gdzie RS4 zamiata E46 już nie "symbolicznie", a zgodnie z czasem w jakim miało swoją premierę. Tam można w kółko - niema sensu...

No ale po co mi twoje porównanie M3 E46 z RS4 skoro mowa o M5 vs. RS6 ? Na siłę zaczynasz argumentów szukać widzę.

Nie szukam argumentów, nie mam zamiaru udowadniać przewagi której wg. mnie niema. Przykład RS6 nie miał dowieść, że Audi dyma BMW jak chce, a jedynie, że potrafi zrobić konkurencyjny wózek, bo jest konkurencyjne, jest w klasie premium i trzyma się ogona Merca i BMW. Stwierdziłeś, że RS6 "wypracowało" zbyt małą przewagę nad M5, więc podałem przykład RS4 które pozamiatało M3 e46 i jednak dało rade godnie konkurować z BMW, żeby nie było, że ledwie dorównują. Wiem - później przyszło e92 i pozamiatało RS4, dlatego stwierdziłem też, że taka gadka niema sensu.

Zgoda. Są RSy, są R8... ale zostawiając na boku budowę A4, A6 i A8 4x4 jest cała masa modeli z przednim napędem. Choćby nowe A6. W BMW i MB takiego czegoś nie dostaniesz (no ok.. poza Mini i A/B klasą ale to nie te pieniądze). Audi w wielu miejscach idzie na zbyt duży kompromis do tego pod przykrywką przewagi technologicznej nad BMW i MB (m.in. dzięki popisywaniu się takimi modelami jak RS6 które jednak też pod względem konstrukcji ustępują BMW i MB).

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 16:46 
Przyjaciel forum

stones1 napisał(a):
Zakov napisał(a):
stones1 napisał(a):
Cały układ przeniesienia napędu w R8 i Gallardo wywodzi się w prostej linii z Diablo. To nie jest quattro by Audi.

Tam jest chyba sprzęgło wielkopłytowe prawda? ;)

Tak, a całość jest przejęta z Lambo, nie Audi ;)

Polemizowalbym, Murcielago i Gallardo to modele, ktore nie powstalyby bez wspolpracy z Audi (po przejeciu Lamborghini przez grupe VW). Dlaczego? Bo Diablo bylo bardzo przestarzalym modelem w 2001 (w porownaniu z tym co oferowalo Ferrari w tym samym czasie), gdy konczyla sie jego produkcja, a Lambo brakowalo funduszy na rozwoj nowych technologii. Przejecie przez VW przynioslo nowe rozwiazania, takie jak alumioniowa rama przestrzenna, technologie zwiazane z budowa silnikow, czy wlasnie uklad przeniesienia napedu, ktory bazuje na doswiadczeniach VW z Haldexem.

Nie skreslalbym wiec Audi jako firmy, ktore nie potrafi zrobic czegos ciekawego, wybrali poprostu inna droge niz BMW czy Mercedes. Potezna przewaga Audi nad oboma tymi markami sa budzety jakie moga przeznaczyc na rozwoj technologii i pomimo faktu, ze nie lubisz samochodow skladanych z gotowych klockow, to jednak taka jest terazniejszosc i przyszlosc motoryzacji, a firmy, ktore sie tego nie naucza szybko wypadna z obiegu.

Staram sie patrzec obiektywnie, nie jestem fanem Audi ;)

stones1 napisał(a):
Zgoda. Są RSy, są R8... ale zostawiając na boku budowę A4, A6 i A8 4x4 jest cała masa modeli z przednim napędem.

Przednionapedowe Audi to wykastrowane wersje quattro, te samochody sa projektowane z mysla o wersji quattro (dlatego maja tak specyficzne umieszczenie silnika i skrzynii - nie twierdze oczywiscie, ze sensowne w samochodzie FWD), a nie odwrotnie, najpierw projektuje sie wersje FWD i kombinuje jak dolozyc AWD.

Ostatnio edytowano 22 grudnia 2010, 16:51 przez Vermilion, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 16:51 

Vermilion napisał(a):

Polemizowalbym, Murcielago i Gallardo to modele, ktore nie powstalyby bez wspolpracy z Audi (po przejeciu Lamborghini przez grupe VW). Dlaczego? Bo Diablo bylo bardzo przestarzalym modelem w 2001 (w porownaniu z tym co oferowalo Ferrari w tym samym czasie), gdy konczyla sie jego produkcja, a Lambo brakowalo funduszy na rozwoj nowych technologii. Przejecie przez VW przynioslo nowe rozwiazania, takie jak alumioniowa rama przestrzenna, technologie zwiazane z budowa silnikow, czy wlasnie uklad przeniesienia napedu, ktory bazuje na doswiadczeniach VW z Haldexem.

Nie skreslalbym wiec Audi jako firmy, ktore nie potrafi zrobic czegos ciekawego, wybrali poprostu inna droge niz BMW czy Mercedes. Potezna przewaga Audi nad oboma tymi markami sa budzety jakie moga przeznaczyc na rozwoj technologii i pomimo faktu, ze nie lubisz samochodow skladanych z gotowych klockow, to jednak taka jest terazniejszosc i przyszlosc motoryzacji, a firmy, ktore sie tego nie naucza szybko wypadna z obiegu.

Staram sie patrzec obiektywnie, nie jestem fanem Audi ;)

Generalnie zgadzam się z Tobą, co nie zmienia faktu że w R8 jest układ przeniesienia napędu żywcem przeniesiony z Diablo. Trudno nazywać to klasycznym Quattro. Ale znowu... nazewnictwo Audi jak w przypadku TT i A3 wprowadza w błąd.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 16:54 
stones1 napisał(a):
Zgoda. Są RSy, są R8... ale zostawiając na boku budowę A4, A6 i A8 4x4 jest cała masa modeli z przednim napędem. Choćby nowe A6. W BMW i MB takiego czegoś nie dostaniesz (no ok.. poza Mini i A/B klasą ale to nie te pieniądze). Audi w wielu miejscach idzie na zbyt duży kompromis do tego pod przykrywką przewagi technologicznej nad BMW i MB (m.in. dzięki popisywaniu się takimi modelami jak RS6 które jednak też pod względem konstrukcji ustępują BMW i MB).

Jasne. Dlatego też zajmuje 3 (chyba, że jeszcze Porsche w to wplątamy, to jeszcze dalsze), a nie 1 miejsce na podium, spośród niemieckich przedstawicieli klasy premium. Sądzę, że słusznie, bo jednak jest lepsze od VW, Opla, Forda itd.

Ps: Może by nam ktoś wydzielił temat? Bo fajnie się gada, a trochę nie na temat jest ;)

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 17:09 
Przyjaciel forum

stones1 napisał(a):
Generalnie zgadzam się z Tobą, co nie zmienia faktu że w R8 jest układ przeniesienia napędu żywcem przeniesiony z Diablo.

Zasada dzialania jest taka sama, konstrukcyjnie sa rozne, brakuje mi zrodla albo dobrych rysunkow, aby Ci pokazac, ze tak jest. Poprostu do Murcielago przeniesiono niewiele z technologii dostepnych dla Lambo, poprostu nie bylo co.

stones1 napisał(a):
Trudno nazywać to klasycznym Quattro. Ale znowu... nazewnictwo Audi jak w przypadku TT i A3 wprowadza w błąd.

Nazewnictwo handlowe nie ma tutaj kompletnie znaczenia. Naped w Murcielago, Gallardo i R8 jest opracowany przez Audi z firma Haldex, Gallardo jest chyba najlepszym przykladem, bo ma podobny silnik do RS6 - w obu przypadkach siedzi prawie identyczna skrzynia, roznica jest jedynie w przeniesieniu napedu na druga os (Gallardo/Murci/R8 to taki mariaz skrzynii quattro z dodatkowo napedzana osia Haldexow z TT, A3 - to tak w duzym skrocie, z duzym uproszczeniem).

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 17:13 
Vermilion napisał(a):
opracowany przez Audi z firma Haldex.

To nie jest czasem patent VW? Takie zautomatyzowane sprzęgło wiskotyczne? Czyli praktycznie to samo o czym była mowa poprzednio... :niepewny:

Ostatnio edytowano 22 grudnia 2010, 17:18 przez Zakov, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 17:15 
Przyjaciel forum

Zakov napisał(a):
To nie jest czasem patent VW? Takie zautomatyzowane sprzęgło wiskotycznie nie?

Patent i technologia jest tej firmy http://www.haldex.com/ Te same rozwiazania znajdziesz chocby w Volvo czy Fordzie. To za drogi biznes, nawet dla VW, zeby samemu bawic sie w opracowywanie takiej technologii.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 17:23 

Vermilion napisał(a):

stones1 napisał(a):
Trudno nazywać to klasycznym Quattro. Ale znowu... nazewnictwo Audi jak w przypadku TT i A3 wprowadza w błąd.

Nazewnictwo handlowe nie ma tutaj kompletnie znaczenia. Naped w Murcielago, Gallardo i R8 jest opracowany przez Audi z firma Haldex, Gallardo jest chyba najlepszym przykladem, bo ma podobny silnik do RS6 - w obu przypadkach siedzi prawie identyczna skrzynia, roznica jest jedynie w przeniesieniu napedu na druga os (Gallardo/Murci/R8 to taki mariaz skrzynii quattro z dodatkowo napedzana osia Haldexow z TT, A3 - to tak w duzym skrocie, z duzym uproszczeniem).

Gallardo nie ma sprzęgła Haldex. Przedni napęd jest dołączany za pomocą sprzęgła wiskotycznego (jak pisałem w poprzednich postach). Natomiast przekładnia główna jest wyposażona w mechanizm różnicowy o zwiększonym tarciu.
Układ ten w niezmienionej postaci przejęło R8.

Jak jest w Murcielago - nie wiem.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 17:43 

Właśnie takimi modelami jak RS i R Audi mydli oczy.
Po ulicach nie jeżdżą same RS'ki, a R8 to egzotyk, zazwyczaj spotykamy A6 3.0 diesel i BMW 530d.
Te modele można porównywać w sposób prostacki, arogancki i bezpośredni. Audi jest w tym przypadku do dupy.
Audi ma napęd na przód, czasem na 4 grabki. BMW na tył, czasem na 4 grabki.
Pierwszy punkt dla BMW.

BMW - 245KM/540Nm
Audi - 225KM/440Nm i sekunda różnicy w przyśpieszeniu 0-100 na korzyść BMW.
Drugi punkt dla BMW.

Cena wersji podstawowej, tutaj wygrywa Audi 10 tysięcy tańsze.

Hmm... co jeszcze porównywać? Styl? Audi = VW Passat.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 19:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Zakov napisał(a):
jiGsaw napisał(a):
Zakov - jak nie odróżniasz odkupienia technologii i zrobienia tego w swojej myśli technologicznej

Tylko, że VW po którym jeździsz miał tych myśli technicznych więcej, niż BMW przez ostatnie 20 lat.

Czyżby? Chodzi Ci o cały koncern VW?

Zakov napisał(a):
jiGsaw napisał(a):
To, że Alfa Romeo jest z tej samej półki co BMW to Twój wymysł i Tobie podobnych, np. niektórych dziennikarzy motoryzacyjnych od pisania popłuczyn.

A wymysł zaliczania BMW do klasy premium, gdzie jak w e60 plastiki przypominają mydelniczkę, a kable pod maską są owinięte izolacją, której wstydził bym się zastosować na okablowanie dynama roweru marki wigry, to wymysł speców od marketingu i takich bezkrytycznych fanatyków jak TY! :)

Zdarza się, jednak to nie jest sedno sprawy i kluczowa kwestia. O najważniejszym pisał Stones.

Zakov napisał(a):
jiGsaw napisał(a):
No, ale czego mogę oczekiwać od człowieka, dla którego tania technologia używana w Skodzie, jest tak samo dobra jak ta z BMW.

Ja wiem, że są faceci którzy lubią wtykać innym facetom różne rzeczy w usta. Niewiem, być może i Ciebie to satysfakcjonuje w jakiś sposób. Ale proszę, nie wtykaj mi słów których nie wypowiedziałem/napisałem :)

Niczego Ci nie wtykam. Napisałeś, że Audi to ta sama klasa/półka co BMW, poparłeś to stwierdzeniem, że skoro technologia VW się sprawdza i jest dobra... Czyli jednoznacznie prowadzi to do wniosku, że technologia w Skodzie i BMW jest tak samo dobra, bo przecież w Audi jest wspólna ze Skodą, no ale to ta sama półka co BMW, więc MUSZĄ być na porównywalnym poziomie, nawet bardzo porównywalnym. Jak widzisz sam sobie wsadziłeś/wetknąłeś, gratulacje, obyło się bez usuwania żeber? ;) :rotfl:

Audi jest bliżej BMW niż kiedyś, ale jednak nadal ZA, na tyle wyraźnie, że nie można tego stawiać u progu BMW/MB.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 19:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: N42B18
jiGsaw napisał(a):
Audi jest bliżej BMW niż kiedyś, ale jednak nadal ZA, na tyle wyraźnie, że nie można tego stawiać u progu BMW/MB.

bo idzie zupełnie innym tokiem rozumowania (alternatywa) :luka:

jak ktoś się boi napędu na tył :zakrecony:

kupuje Audi (i wszyscy są zadowoleni) :)

a Mercedes z BMW rywalizują (gdzie dwóch się bije trzeci korzysta) :rotfl:

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 19:30 

bmw power napisał(a):
jak ktoś się boi napędu na tył kupuje Audi (i wszyscy są zadowoleni)

Raczej potraktowałbym to jako ironię, nie argument.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 19:37 
Przyjaciel forum

Chciałeś jak argument? :orany:

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 19:39 

jiGsaw napisał(a):
Chciałeś jak argument?

Musiałbym chyba szukać zaczepki, żeby tak to potraktować. :spi:

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 19:42 
jiGsaw napisał(a):
Zakov napisał(a):
jiGsaw napisał(a):
Zakov - jak nie odróżniasz odkupienia technologii i zrobienia tego w swojej myśli technologicznej

Tylko, że VW po którym jeździsz miał tych myśli technicznych więcej, niż BMW przez ostatnie 20 lat.

Czyżby? Chodzi Ci o cały koncern VW?

Chodzi o to co VW zrobił w ciągu ostatnich paru lat. A było parę ciekawych patentów. DSG na przykład. Wiesz na czym polega twój problem? Upraszczasz sobie w głowie wiele rzeczy. No ale pozostańmy już przy tym DSG. Skrzynię tego typu oferowano również w Skodzie, więc jeśli napisze, że była też w Golfie, Seacie, Passacie i w M3 jako DKG, to Ty to przemielisz jak w maszynce do mięsa i wypadnie Ci coś takiego: "Zakov napisał, że M3 dzieli technologie ze Skodą Fabią!" W ten sposób naprawdę ciężko się dyskutuje, to jedynie dobry pretekst do szukania zaczepki. Audi ma rozwiązania VW i Skoda ma rozwiązania VW, skoro więc stawiasz te auta pod jednym mianownikiem, to spróbuj serwisować jakieś Audi wyłączenie na częściach Skody. Nie da się? No przecież to jeden h. wszystko! :zdziwko:

Ostatnio edytowano 23 grudnia 2010, 15:49 przez Zakov, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 19:43 
Przyjaciel forum

Nadal nie rozumiesz... (a raczej nie wiesz, że istnieje jeszcze coś takiegojak technologia produkcji), powiedzmy, że trzymajmy się tego, o czym pisał Stones, to wystarczy. :)

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 19:46 

Zakov napisał(a):
to spróbuj serwisować jakieś Audi wyłączenie na częściach Skody. Nie da się? No przecież to jeden h. wszystko?

Nie zdziwiłoby mnie jeśli części silników i zawieszenia byłyby w niektórych przypadkach bliźniacze u Audi, Skod, VW, czy w Seacie.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 19:58 
valdorane napisał(a):
Zakov napisał(a):
to spróbuj serwisować jakieś Audi wyłączenie na częściach Skody. Nie da się? No przecież to jeden h. wszystko?

Nie zdziwiłoby mnie jeśli części silników i zawieszenia byłyby w niektórych przypadkach bliźniacze u Audi, Skod, VW, czy w Seacie.

Może i są, ale Audi nadal pozostaje Audi, a Skoda to nadal Skoda i schemat wygląda tak: Audi > Skoda. Jedynie niedorzecznym wydaje mi się argument, że Audi jest bee, bo ma technologie VW tak jak Skoda :zdziwko: Jeśli VW ma dobrą technologie, a ma dobrą technologię, to co w tym złego jeśli rozdaję ją swoim bogatszym i biedniejszym dzieciom w podobnej postaci? Wiadome - globalizacja itd. Nic ciekawego, no ale niestety takie mamy czasy. Audi królem segmentu premium nie jest, ale Skodzie nawet pomimo bliźniaczych technologii (które jedynie dobrze świadczą o tych autach) jeszcze do Audi bardzo daleko. Ja tego nie pojmuje. To jak BMW zrobi dobre silniki i sprzeda je np. do PSA tak jak raz już to uczyniło, to BMW będzie gorsze, bo jeździ na silnikach Peugeota? Wybaczcie, ale dla mnie to paranoja :mur:

Ostatnio edytowano 22 grudnia 2010, 20:08 przez Zakov, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 20:05 

Ja nie postawiłem znaku równości pomiędzy Audi a Skodą. Ja uważam Audi < BMW.
Naturalne jest dla wielkich koncernów wykorzystywanie jednego elementu do wielu produktów. Tak jest taniej.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 20:07 
valdorane napisał(a):
Ja uważam Audi < BMW.

A ja w pełni się z tym zgadzam :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1