Panowie ... odpuśćmy może ,diesel vs benzin.... Te ciągłe utarczki i docinki są co najmniej daremne.
Prawda jest tak że nowoczesne turbodoładowane benzynki są bardzo podobne do diesli ,będą borykać się z tymi samymi problemami, zazwyczaj z osprzętem. Uważam że silnik
N57S cz
X jest tak samo zaawansowany technologicznie jak
N63 który moim zdaniem jest poezją poezji. Oba korzystają z wielu nowatorskich rozwiązań i porostu wymiękam jak je oglądam. Patrzę na te obrazki w sieci z szczeną na glebie.... Już nawet patrzyłem jaki klucze muszę mieć aby odkręcić to i owo w ich
Powracając do przedmiotowego dieselka ,można go sobie dość szczegółowo oglądnąć tu :
http://www.automobilesreview.com/pictur ... 7s-diesel/ Jest na co popatrzeć , ktoś kto kuma co z czym się je będzie zachwycony.
Tak sobie myślę że przecież można to wszystko było już dawno temu ,zastosować w starszych sinikach diesla w BMW ,takie genialne a zarazem proste i banalne rozwiązanie jak chłodzenie powietrza doładowującego ... Nie chodzi o samą chłodnicę ,.a o jej usytuowanie wielkość i jej wymiennik.
Najmniejszą turbinkę osadzili najbliżej intercoolera chłodzonego cieczą, od razu połączonego z małym w swoich rozmiarach kolektorem. Do tego aby jeszcze bardzie ograniczyć pojemność dolotu zastosowano przepustnicę odcinająca big turbinki i sam intercooler podzielono .Można powiedzieć że turbinka niemal bezpośrednio dmucha do kolektora .
Fajne jest to proste rozwiązanie , że powietrze zasysane przez turbiny , chłodzi ciecz ,która chłodzi to samo powietrze które zaraz zostanie sprężone. Prosty i genialny wymiennik ciepła , zapewniający potężną wydajność .... czym więcej powietrza zaciągną turbiny tym większy zrobią przeciąg , im więcej zaciągną tym większe automatycznie jest ciśnienie tłoczonego przez turbinki powietrza a co za tym idzie i jego temperatura . Powietrze zasysane proporcjonalnie pośrednio samo siebie chłodzi...
Aż chcę to zrobić w swoim aucie , IC chłodzony cieczą imały ,zmniejszający o 70 % pojemność dolotu , wymiennik ciepła w szczelnie zabudowanym dolocie i wydajna elektryczna pompka obiegowa.....
Dzisiaj nie będę spał....
Panowie nie ma o co się ścinać n63 to dopiero mutacja .... zastanawiam się kiedy zrobią diesla V z kolektorami wydechowymi do środka tylko gdzie tam upchać 6 turbin ... gdyby się udało wyszło by pewnie z 750ps i i 1500Nm przy 2000 obrotów .
Pozdrawiam Krzysiek