kostek_ja napisał(a):
Dla mnie podstawa w mechanicznym zegarku to przezroczyste denko, uwielbiam patrzeć jak pracuje

Niestety, moje zegarki nie mają takiej opcji. Ani Omega Seamaster, ani Rolex, ani stary Heuer Carrera. Ale zgadzam się, jest coś fascynującego w tych tradycyjnych mechanizmach zegarkowych. One naprawdę posiadają duszę.
Nawet najpiękniejszy zegarek w którym jest jakaś elektronika, bateria, układy scalone nie zachwyci mnie, bo to już tylko jest użyteczne narzędzie. Mechaniczne zegarki są czymś więcej: To dzieła sztuki.
kostek_ja napisał(a):
A jeżeli chodzi o spalanie to musisz sprawdzić w tradycyjny sposób gdyż ze względu na większe wtryski komputer będzie zaniżał spalanie.
Pierwsze wyniki są. Wskazania komputera 14 l/100km, rzeczywiste zużycie 18,2 l/100km. To wynik zaraz po odebraniu auta z warsztatu, więc sporo jazdy z gazem do dechy. Po tankowaniu przejechałem 150 km, z czego połowę co najmniej autostradą z niewielką prędkością, 120 km/h i komputer pokładowy pokazuje 9 litrów na setkę. Wygląda na to, że jeśli ma ten sam błąd procentowy, jeżdżąc normalnie zmieści się w swoich 13-15 litrach, a nawet jeżdżąc ostro nie przekroczy dwudziestu. Oczywiście w czasie sesji na torze będzie więcej, ale to chyba zrozumiale.
Mówiąc o torze, na razie planuję wyjazd na dragstrip, ćwierćmilowy tor dla dragsterów. Jak pogoda dopisze i w pracy nie wyskoczy jakaś przeszkoda, pojadę 15 września. Powinienem tam być w stanie zmierzyć czasy 0-200 km/h i 0-1/4 mili, bo akurat w tym samochodzie to powinno być jedno i to samo.
Co prawda testerom z Car and Driver udało się seryjnym samochodem uzyskać 113 mph w 12,6s, czyli 182 km/h, a ja na pewno nie będę tak agresywnie ruszał, jak oni w czasie testowania aut, bo mnie sprzęgło musi starczyć na dłużej, niż kilka dni, ale ciągle mam nadzieję zejść poniżej dwunastu sekund i zbliżyć się do 120 mil/h. Zobaczymy. Może też uda się tam poznać jakiegoś bardziej doświadczonego kierowcę, wsadzić go za kierownicę i sfilmować swoje autko z zewnątrz, a jemu poprawić moje starania o jak najlepszy wynik.