Cześć,
Mam problem z biegami w pacjencie BWM e36 318i m43 12.1997, wygląda to następująco:
Jedynka wchodzi ciężko, czasami najpierw muszę wbić trójkę, wtedy bez dopiero wchodzi jedynka. Tak samo bieg wsteczny.
Biegi czasami się zaklejają - w trakcie jazdy nie chcą delikatnie wyskoczyć tylko muszę szarpnąć - duży opór przy wybijaniu.
Wszystkie biegi nie wchodzą delikatnie, na każdym jest wyczuwalny opór. Luzu na drążku zmiany nie ma dużego - jeździłem takim samym autem kolegi, gdzie luz miał dużo większy, a jednak biegi wchodziły bez problemu.
Jak zostawię na biegu auto, nawet na delikatnym wzniesieniu, tak że zatrzyma się na biegu, to po wciśnięciu pedału sprzęgła, nie mogę wybić biegu. Nawet po uruchomieniu silnika. Dopiero jak kawałek się przejadę, to bieg wyskoczy.
Co sprawdziłem/zrobiłem:
Wymieniłem olej w skrzyni - zgodnie z vin'em mam lifetime i taki był zalany. Zalany świeży pentosin - nie pomogło.
Sprawdziłem sprzęgło - ręczny, wbita trójka, łapie od połowy pedału, później gaśnie.
Prosiłbym o informację co warto sprawdzić aby zdiagnozować, bo jest to dość uciążliwe