BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 08:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Ciężko wchodzą i wychodzą biegi
PostNapisane: 7 września 2015, 09:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B18
Cześć,

Mam problem z biegami w pacjencie BWM e36 318i m43 12.1997, wygląda to następująco:

Jedynka wchodzi ciężko, czasami najpierw muszę wbić trójkę, wtedy bez dopiero wchodzi jedynka. Tak samo bieg wsteczny.
Biegi czasami się zaklejają - w trakcie jazdy nie chcą delikatnie wyskoczyć tylko muszę szarpnąć - duży opór przy wybijaniu.

Wszystkie biegi nie wchodzą delikatnie, na każdym jest wyczuwalny opór. Luzu na drążku zmiany nie ma dużego - jeździłem takim samym autem kolegi, gdzie luz miał dużo większy, a jednak biegi wchodziły bez problemu.

Jak zostawię na biegu auto, nawet na delikatnym wzniesieniu, tak że zatrzyma się na biegu, to po wciśnięciu pedału sprzęgła, nie mogę wybić biegu. Nawet po uruchomieniu silnika. Dopiero jak kawałek się przejadę, to bieg wyskoczy.

Co sprawdziłem/zrobiłem:
Wymieniłem olej w skrzyni - zgodnie z vin'em mam lifetime i taki był zalany. Zalany świeży pentosin - nie pomogło.
Sprawdziłem sprzęgło - ręczny, wbita trójka, łapie od połowy pedału, później gaśnie.

Prosiłbym o informację co warto sprawdzić aby zdiagnozować, bo jest to dość uciążliwe :(

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Ciężko wchodzą i wychodzą biegi
PostNapisane: 7 września 2015, 12:42 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m57D30
Wejdź pod samochód i sprawdź jaką masz naklejkę na skrzyni MTF czy ATF.
Od tego bym zaczął bo może masz nie ten olej co trzeba.

PostNapisane: 7 września 2015, 13:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B18
Naklejki na skrzyni brak. Jedynie po Vinie niby MTF i ten co był zalany na taki wyglądał.

Kiedyś jak miałem auto z sprzęgłem na lince, to miałem podobny efekt jak była źle wyregulowana. Tylko że tu regulacji nie ma, a na zapowietrzenie to nie wygląda, choć może warto i było by to sprawdzić?

PostNapisane: 7 września 2015, 15:02 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
sproboj odpowietrzyc sprzęgło. Najlepiej przelej układ wysprzęglania świeżym DOT4 i porządnie odpowietrz. Mi to wygląda na zapowietrzone sprzęgło przez co nie wysprzęgla do końca i stąd problem z wbiciem biegów. Na zgaszonym silniku pewnie wchodzą normalnie?

PostNapisane: 29 stycznia 2016, 16:52 
Forumowicz

Moje BMW: e39 touring 520i '02
Kod silnika: m54b22
Wprawdzie nie e36, a e39, ale problem niemal ten sam co autora, i nie tak drastyczny.
blokuje mi sie 1 jak stoję na silniku. Zawsze pierwsza próba nie udana po wcisnieciu sprzegla. Druga próba zawsze bez problemu. I tak mogę w kółko. Zdarza sie ze auto stało zaparkowane mam na niewiekiej górce i napęd sie nie rozłącza po paru h postoju. A celowo tak go zostawiam i zaraz po zaparkowaniu i zgaszeniu silnika rozsprzęgla normalnie. Slychac przy tym czasem takie pojedyncze stękniecie jakby sprężynka strzeliła w blachę. Od temperatury to zależy??
Przyszedł nowy olej Fuhs'a i wyższe biegi chodzą ogolnie lepiej, Wysprzęglik mogę wykluczyć bo go sprawdzalem, układ odpowietrzony solidnie. Sprzęgło bierze płynnie jakies 4-5 cm od podłogi. Nie sprawdziłem tylko pompy pod pedałem. Czyona daje jakieś oznaki? Cieknie? Czy układ może sie zapowietrzać w jakiś dziwny sposób?

PostNapisane: 31 stycznia 2016, 19:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47N
Witam . :D
Mam podobny problem w mojej BMW e46 320 d .
Wymieniłem skrzynie , olej w skrzyni , wszystkie poduszki (silnik i skrzynia) , sprzęgło , dwumas i dalej jest problem ze zmianą biegów. Czasem czuje jakby na drodze była jakaś przeszkoda . Problem tyczy się zmiany biegów z 1 na 2 ale i z 2 na 3 . Jeśli chodzi o pracę lewarka to powraca on na środek po wybyciu z 5 . Zastanawiam się nad wymianą tulejek nr 5, 7 i 10 . Nie wiem czy coś pomoże ale co mam do stracenia . Nie odpowietrzałem jeszcze sprzęgła . Czy to coś da ? http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/obraz ... 47/686x484

PostNapisane: 31 stycznia 2016, 22:43 
Forumowicz

Cytuj:
Nie odpowietrzałem jeszcze sprzęgła

:szok: :szok: :szok:
Wydałeś tysiące na dwumasy i gumy (które na biegi mają promilowy wpływ) a nie zrobiłeś tak prostej czynności jak odpowietrzenie które ma wpływ ogromny? W te pędy zrób!! :D :D Zaczyna się od rzezcy najprostszych i najtańszych :P Mi się niestety najprostsze juz skończyły. :(

PostNapisane: 14 lutego 2016, 18:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47N
Sprzęgło odpowietrzone... w sumie lekka różnica jest jakby odczuwalna ale czasem czuć takie jakby haczenie pomiedzy 3 a 4. Chyba czas sie przyzwyczaić :-)

PostNapisane: 11 kwietnia 2016, 08:43 
Forumowicz

U mnie już nic poprawić sie wiecej nie dało. Biegi przyhaczają ,szczególnie 1,2,R. Muszępowoli zmieniać,napierając delikatnie na dźwignie i czekając. Pierwsze zapięcia skrzyni po odpaleniu silnika dają ciche,ale wyraźne głuche łupnięcia po całej budzie, a ja to słyszę i czuję nawet później podczas jazdy.No i jak 1ka nie chce wejść a wyraźnie widzę, że auto drgnęło do przodu o parę cm, to mam 99% pewności, ze mam zrąbany docisk.. Kupiłem sprzęgło SACHSa i z tygodniu zmienię. :) Będzie relacja.

PostNapisane: 12 kwietnia 2016, 20:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 36 316i
Kod silnika: M43
Witam,

Od pewnego czasu mam to samo, byłem pewny że problemem jest niski poziom oleju w skrzyni bo mam wyciek z wybieraka, zresztą kiedyś to pomogło, niestety w tym przypadku dolanie nie pomoglo a dolałem ok, 150 ml. naklejki na skrzyni nie posiadam wiec zalałem przekładniowy elf 75w80. myślę własnie nad odpowietrzeniem układu sprzęgła, wysprzęglik wymieniony ok roku temu.jak go wymieniłem nie do konca odpowietrzylem układ i biegi wogole nie wchodzily a pedał był miękki, teraz wydaje się być ok wiec uznaję że układ nie jest zapowietrzony.niestety sprawdzic nie mam gdzie bo nie posiadam kanału.i męczę się z tym strasznie, szczegolnie stojąc na swiatlach dluzej na luzie i probuje wrzucic 1 to jest problem, jak po zatrzymaniu wrzuce to lepiej wchodzi.czytalem tez opinie że mogą być winne poduszki silnika albo skrzyni.co myślicie?

PostNapisane: 21 listopada 2016, 08:11 
Forumowicz

"poduszki silnika albo skrzyni"
może jeszcze tylna wycieraczka i dywaniki sa winne? ;) Gdzie takie rzeczy piszą? Nie czytaj ich. Nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazić co maja poduszki do haczenia biegów.

Jak haczy bieg to cos jest zrąbane ze skrzynią, sprzęgłem, wysprzęglikiem, lub nie masz w ogóle oleju. Gdy brakuje 100-200ml oleju smarowanie i tak nadal jest bo skrzynia pływa do połowy zanurzona i wszystko tam sie kręci i rozchlapuje. Albo masz wykończone synchronizatory (okragłe kły), albo sprzegło nie wysprzegla do końca bo ma zrypany docisk (słoneczko), albo powietrze w układzie sprzegła. Poobserwuj czy masz jakies objawy niewysprzeglania.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1