Frank napisał(a):
nie napisałem,ze 100% ... ale wiekszosc... z tego co kiedys czytałem o GT , wynika,ze ma inne tłoki, inne wtryskiwacze, inny dolot, inny wydech , inne oprogramowanie silnika - nie jestem pewien co do rozrzadu i dołu silnika... wzrost mocy o 140-110 koni ( W12 wolnossace wzmocniono z czasem z 420 na 450 ) to nie jest błahostka.
I to sa te diametralne roznice? Blok, glowice sa podobne, o ile nie te same (maja co najwyzej wieksze kanaly i zawory. Rozrzad jezeli myslisz o samym rozwiazaniu jest taki sam, inne beda walki, akcesoria silnika tez beda bardzo podobne jezeli nie identyczne. Podejrzewam, ze gdybym mogl porownywac czesci po numerach OEM, to pokrewnosc W12 z GT poszlaby az do Golfa VR6.
Frank napisał(a):
* Steering mechanism and type of power steering
* Type of front and rear suspensions
* Placement and choice of engine and other powertrain components
To sa raczej dominujace podobienstwa miedzy dwoma modelami.
Frank napisał(a):
Mysle,ze mozna zaryzykowac stwierdzenie , iz to MOCNO zmodyfikowana platforma D1 jest w GT - głownie chodzi sadze o naped 4x4 .
Phateon ma taki sam naped.
Frank napisał(a):
chyba jednak wiecej " technologii " opakowuje w aucie nadwozie niz wnetrze

ale ok, masz swoją wizję opakowania. Szanuję to.
Wnetrze opakowuje glownie elektronike.
Bobby_Valentino napisał(a):
Jeżeli coś jest dobre i spełnia swoje zadania to po co na siłkę wymyślać coś innego i tracić pieniądze i czas ?
To akurat jest oznaka ciecia kosztow i tego, ze A6 ma podobny uklad hamulcowy do Murcielago.
Bobby_Valentino napisał(a):
Ale piszesz to tak jakby to była jakaś ujma na honorze dla tych marek...
To Twoja interpretacja tego co napisalem, czy ujma na honorze, nie wiem, taka prawda poprostu.
theDAMIstrzu napisał(a):
phaeton to majstersztyk technologiczny, nie ma wiele wspólnego z innymi modelami vw, to pasat w8 korzysta z silnika o klasę wyżej a nie odwrotnie
Nie napisalem, ze Phaeton korzysta z rozwiazan Passata, poprostu wiele rzeczy jest wspolnych pomiedzy roznymi samochodami, roznych marek, z roznych segmentow nalezacych do tego samego wlasciciela
theDAMIstrzu napisał(a):
IMO to że bentley dzieli z phaetonem niektóre rozwiązania nie wpływa ujemnie na jego wizerunek.
Mnie to nie boli, nie mialoby dla mnie wiekszego znaczenia przy decyzji o kupnie Bentleya bo doskonale sobie zdaje sprawe z technologicznego podobienstwa do samochodow VW.