BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 08:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 567 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Warszawiakom gratulujemy bus-pasu na trasie łazienkowskiej
PostNapisane: 18 listopada 2009, 11:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
Condor napisał(a):
Jest, bo jak sa swieta i "Warszafka" pojedzie do domu to nagle jest pusto na ulicach i korkow nie uswiadczysz...

nie wiem o co chodzi z tą "Warszafką"... i do tego przez "f"... z tego co wiem, to jest właśnie okreslenie przyjezdnych mieszkających od niedawna w Warszawie, a uwazających się za rdzennych Warszawiaków. i myślących, że ich zachowanie i poza ma z Warszawą cos wspólnego... a jak moze mieć, skoro nie mają o tym miescie z reguły zadnego pojęcia (oraz mglistego o jej znaczeniu administracyjnym...) no i czy ktos kiedys widział Warszawiaka mówiącego "żem"? :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 listopada 2009, 11:51 
Naczelny killer

bierute napisał(a):
ie wiem o co chodzi z tą "Warszafką"... i do tego przez "f"... z tego co wiem, to jest właśnie okreslenie przyjezdnych mieszkających od niedawna w Warszawie, a uwazających się za rdzennych Warszawiaków.

No przeciez napisalem, ze na swieta jada do domu :rotfl:

PostNapisane: 18 listopada 2009, 12:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Nie wiem o czym dysputa, obliczenia wyraźnie wskazują na to, że więcej "jednoosobowych" aut to większe korki, choćbyście pobudowali pasów równy milijart to i tak się znajdzie wąskie gardło. Metropolie to duże zbiorowiska ludzi, sam ten fakt wskazuje na to, że istnieją, są potęgą, przez przyjezdnych, przecież wiadomo, że nie wszyscy nagle urodzili się np. w Wawie? No chyba, że bociany ich tam przyniosły. Przyjezdni budują metropolie, sporo z nich, z czasem przestaje być "przyjezdnymi", przyjezdni zostawiają kasę w metropoliii. W Warszawie jest najwięcej sygnalizacji świetlnych, więc może stąd wynikają te problemy po jej wyłączeniu, z pewnych nawyków, przyzwyczajeń, braku wprawy w jeździe po krzyżówkach bez świateł. Wiadomo, że każdy najlepiej porusza się po swoim bagienku, bo je po prostu zna na wylot. Wie gdzie jaka dziura, gdzie fotoradar, czego się spodziewać itp. itd. A na obczyźnie Warszawiak jeździ różnie, podobnie jak nowoprzyjezdny w Warszawie, to logiczne. Chociaż ja jestem zdania, że dobry kierowca zawsze sobie poradzi aby innym się nie narażać.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Ostatnio edytowano 18 listopada 2009, 12:31 przez jiGsaw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 18 listopada 2009, 12:30 
Warszafffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffka :15:

bierute napisał(a):
a uwazających się za rdzennych Warszawiaków.

ciekaw jestem jaką definicję bierute wymyśli na mnie :rotfl:

PostNapisane: 18 listopada 2009, 12:57 
Zacna persona forum

Fryderyk napisał(a):
ciekaw jestem jaką definicję bierute wymyśli na mnie :rotfl:

"student spoza Warszawy" - w skrócie - "akademik". :P

a tak na prawdę... to zabierajcie to stolicowanie do siebie, jak tak chcecie... nas znowu czeka niebawem najazd dzikich zwiazków zawodowych, tym razem stoczniowych, chcacych wydrzeć mi z reki mój kawałek kiełbasy, wrzeszcząc, ze ta kiełbasa, która kupiłem za ciężko zarobione pieniadze należy sie im, bo to oni ucieleśniają Boga, honor i ojczyznę... :wsciekly: :wsciekly:

a że zjadą się w okresie śledzikowym... mozna domniemywać, że zawartość % w krwi doda im jeszcze animuszu (na nieszczęście miasta)

PostNapisane: 18 listopada 2009, 13:08 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
bierute napisał(a):
no i czy ktos kiedys widział Warszawiaka mówiącego "żem"? :rotfl: :rotfl: :rotfl:

BA ! Toć to raz ? OtakO ! :rotfl:

PostNapisane: 18 listopada 2009, 13:18 
bierute napisał(a):
a że zjadą się w okresie śledzikowym...

ale w którym? bo są 2 populacje śledzia :D wiosenna i jesienna :hyhy:

PostNapisane: 18 listopada 2009, 13:46 
Zacna persona forum

Fryderyk napisał(a):
bierute napisał(a):
a że zjadą się w okresie śledzikowym...

ale w którym? bo są 2 populacje śledzia :D wiosenna i jesienna :hyhy:

i tu wychodzi Frycus twoje niedouczenie... :rotfl: populacje śledzia sa rzeczywiście dwie, tyle że nie wiosenna i jesienna, a bałtycka i atlantycka (zwana również norweską lub północną :] ). obydwie te populacje spotykaja się wszelako niezadko na jednym stole w okresie przed- i świątecznym. w postaci zaoliwionej lub pod kołderką. tudzież innej. jako nieśmiały dodatek do płynów potęgujących u wielu heroiczność, poczucie patriotyzmu, a takze, w dalszej perspektywie poczucie alienacji, osamotnienia, wreszcie rozdrażnienie i wściekła bezradność...

PostNapisane: 18 listopada 2009, 14:15 
bierute napisał(a):
i tu wychodzi Frycus twoje niedouczenie... :rotfl: populacje śledzia sa rzeczywiście dwie, tyle że nie wiosenna i jesienna, a bałtycka i atlantycka (zwana również norweską lub północną :] )

muAHah właśnie wychodzi Twój brak wiedzy!! atlantycki i bałtycki o których piszesz, to są rasy, a nie populacje, poza tym, jest ich dużo więcej, obły, pacyficzny etc.

wiosenna oraz jesienna to populacje sałaki występujące przy naszych wybrzeżach. Sałaka to nasza, bałtycka rasa śledzia atlantyckiego.

Gotcha!

...ale skąd Warszafiak ma to wiedzieć :rotfl: :hyhy: ;)

PostNapisane: 18 listopada 2009, 14:23 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Nie rasy, tylko gatunki.

Populacja

Przyjezdni również często, szlifierkę kątową nazywają 'diaksem' a wiertarkę 'boszem', nie wspominając o 'kerszerze'.

PostNapisane: 18 listopada 2009, 14:44 
Zacna persona forum

bierute napisał(a):
muAHah właśnie wychodzi Twój brak wiedzy!! atlantycki i bałtycki o których piszesz, to są rasy, a nie populacje, poza tym, jest ich dużo więcej, obły, pacyficzny etc.

wiosenna oraz jesienna to populacje sałaki występujące przy naszych wybrzeżach. Sałaka to nasza, bałtycka rasa śledzia atlantyckiego.

Gotcha!

otóż nie - hehehe - wiedziałem, ze jako rybak bedziesz się czepiał... :) gatunków sledzi jest więcej (że spłycę: http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aled%C5%BA), natomiast główne europejskie populacje sa dwie (w Warszawie studiujemy nie tylko co Warszawskie, ale skąd Ty, Warszafiak miałbys to wiedzieć... :hyhy: ) :)

poza tym:
Fryderyk napisał(a):
...ale skąd Warszafiak ma to wiedzieć
błąd ortgraficzny - pisownię przeciez juz ustaliliśmy - Warszawiak - nie musi, ale Warszafiak znad morza - powinien. :P

PostNapisane: 18 listopada 2009, 18:10 
Kyokushin napisał(a):
Nie rasy, tylko gatunki.

Rasy :]

atlantycki i sałaka to nie odrębne gatunki, podobnie jak troć wędrowna i pstrąg potokowy :cwaniak:

to jest tak jak u ludzi z rasami i populacjami. Populacja Warszawiaków, i Warszafiaków są tej samej rasy, ale mają inne zwyczaje, (żem, o tak o, zaś Ci pierwszy np. mówią "to ursynów sk******** :D ) tak jak sałaka jesienna i wiosenna, mają w innym okresie tarło, a są tej samej rasy. Chyba, że w tej systematyce Warszafiaki to odrębny NADgatunek :hyhy:

Faktem jest, że nasz bałtycki jest szczególnie ceniony ze względu na walory smakowe i do-wódkowe. Rośnie także mniejszy. Tak więc określenie rasa jest bardziej słuszne :)

Kyokushin napisał(a):

Przyjezdni również często, szlifierkę kątową nazywają 'diaksem' a wiertarkę 'boszem', nie wspominając o 'kerszerze'.

a na strug mówią hebel :hyhy:

bierute napisał(a):
le Warszafiak znad morza - powinien. :P

Dobra, dobra, my tu sobie żartujemy itd. ale bez przegięć :cisza: :)

aczkolwiek faktycznie, znajomi z klasy starej zapytani "skąd pochodzisz" odpowiadają "z Poznania" :wstyd:

PostNapisane: 18 listopada 2009, 21:43 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Fryderyk napisał(a):
Rasy :]

Nie.
Bałtycki jest podgatunkiem Atlantyckiego.

Fryderyk napisał(a):
są tej samej rasy

Gatunek ludzki jest monotypowy.

PostNapisane: 18 listopada 2009, 22:13 
Kyokushin napisał(a):
Nie.
Bałtycki jest podgatunkiem Atlantyckiego.

Wcześniej Kyo napisałeś "gatunek" co jest zupełnie niezgodne z prawdą w przypadku atlantyckiego i sałaki (różne gatunki mają 2. człon nazwy łacińskiej inny), jak zmieniłeś na podgatunek, możemy powiedzieć, że doszliśmy do kompromisu, gdyż rasa i podgatunek były używane zamiennie ;)

PostNapisane: 18 listopada 2009, 22:20 
Administrator

Ale nie są to inne rasy ani podgatunki. Osobnymi gatunkami tez nie są - fakt.
Śledź atlantycki jest gatunkiem, zaś bałtycki, jego podgatunkiem, tak jak nie każda szlifierka kątowa jest 'diaksem'.
Rasa nie jest synonimem podgatunku. Po części gatunek zastepuje rasę, natomiast rasa ma się nijak do gatunku.

PostNapisane: 18 listopada 2009, 22:24 
Clupea harengus membras - sałaka
Clupea harengus - atlantycki

to wszystko wyjaśnia ;)

PostNapisane: 18 listopada 2009, 22:28 
Administrator

Fryderyk napisał(a):
Clupea harengu
gatunek
Fryderyk napisał(a):
Clupea harengus membras
podgatunek

PostNapisane: 19 listopada 2009, 07:55 
Uzależniony od forum :)

Znowu wcięło mojego posta...

PostNapisane: 19 listopada 2009, 09:41 
Czy to był post o systematyce śledzi? Bo jak nie, to pewnie usunięty przez obsługę celowo :rotfl:

PostNapisane: 19 listopada 2009, 11:26 
Zacna persona forum

Fryderyk napisał(a):
tak jak sałaka jesienna i wiosenna

poza tym nie sałaka tylko sałatka. moze byc i wiosenna (z jajkiem) i jesienna (z marynowanymi warzywami). tyle że sledzia tu ni ma... ale pod taka bez sledzia też wypic się da.

Fryderyk napisał(a):

Kyokushin napisał(a):

a na strug mówią hebel :hyhy:

hehehe... to jak Polacy za wielką wodą... wilgotność - hjumid, mandat - tiket, impreza - pary, belka 2 x 4 cale - tubajfor, gips-karton - sidrak, dachówki z papy - szingle, wódka 1,75l - ucho... :rotfl: :rotfl:

Fryderyk napisał(a):

bierute napisał(a):
le Warszafiak znad morza - powinien. :P

Dobra, dobra, my tu sobie żartujemy itd. ale bez przegięć :cisza: :)

po pierwsze, to wcale nie zartujemy, a po drugie to o co cho? kolega Cziornyj to nie z Prus Wschodnich??

Fryderyk napisał(a):

aczkolwiek faktycznie, znajomi z klasy starej zapytani "skąd pochodzisz" odpowiadają "z Poznania" :wstyd:

to odwrotnie niz ja pamietam ze szczeniecych lat... jak sie jeździło na obozy sportowe do Olecka, to tam trzeba było łgac, żeby w mazak nie oberwać...

a wygladało to tak:

- ej, wy, skad jesteście?

- my?? eeee.... Jadwisin... (osiedle na Ochocie - przyp.aut.)

- co za Jadwisin?

- eee... a to niedaleko Ochoty...

- jakiej kurna Ochoty??

- yyyyyy... a to tak koło Warszawy jest...

:) :) :)

aczkolwiek, jak zadźwięczała w uszach autochtonów nazwa miasta na W, niezależnie od kontekstu, dobrze było się w miarę szybko wziąć nogi za pas... :rotfl: :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 567 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 29  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1