Jak dla Was to najebka itp, to po co przyjmujecie zaproszenia na wesela?
Zgadzam się z Zuberem w kwestii tego że się to w ogóle nie zwraca. Ja liczyłem total wydatków jakbyśmy nie robili wesea i je robili. Nie dodawałem kosztu zakupu SL-a bo nie kupiłem go pod kątem wesela - taki żart. Jakby się miało zwrócić to każda OSOBA musiałaby dać w kopercie kilkaset złotych.

Natomiast oczywiście można zrobić wesele tak żeby na nim zarobić ale chyba nie o to chodzi?
Ile gości - ok 130osób - chyba po 190zł za osobę. W cenie szampna powitalny, pokrowce na fotele. Do tego chyba 2tys dekoracja sali.
Czy są poprawiny - śniadanie i danie obiadowe na 13tą. Sporo gości przyjechało z daleka, więc przed podróżą powrotną zjedli obiadek, odczekali i ok chyba 16tej mogli wracać.
*Ile wódki - 0,4l na głowę. Do tego był barman, chyba 1500zł za barmana + 1500-2000zł za alkohol do drinków. Wódki sporo zostało - barman zrobił robotę. Alkohol kupiliśmy u znajomej Pauli, nadwyżkę mogliśmy zwrócić.
*ile wina - hmm chyba z 15 butelek, większość została ledwo napoczęta, ale wino powinno być.
*ile orkiestra - 5600zł + zapewnienie hotelu - dojechali z lubuskiego, świat mały znali Gaspera

*ile kamerzysta - w sumie z wyjazdem do czeskiej Pragi, Film, zdjęcia, nasze koszty - ok.7500zł
Do tego garnitur, dwie koszule, buty - ok. 1700zł
Suknia młodej, buty, welon - 3-4 razy więcej niż strój młodego...
Samochód - tu akurat kosztów nie mieliśmy, Przemek przyjechał swoim SL-em a Świadek jako kolekcjoner aut zabytkowych z kościoła zawiózł nas swoim Rollsem.
Rodzinie i znajomym zapewnialiśmy nocleg lub transport. Busik udostępnił Mac, koszt chyba 200zł dla kierowcy + 150zł na paliwo. Autokar kosztował 900zł i był zupełnie nie potrzebny.
W kościele chyba daliśmy 900zł + organista 300zł.
Dodatkowe koszty:
Zaproszenie, podziękowania dla gości.
Tort - chyba 600zł
Wiązanka młodej, świadkowej, butonierki, dekoracja samochodów
Kurs tańca - 120zł za godzinę indywidualnie. Braliśmy po 2 godziny na raz. Godzina to za krótko.
Wysyłka lub rozwiezienie zaproszeń
Obrączki od 1200zł do... Sky is the limit.
W tej kwestii jestem raczej tradycjonalistą. Zawsze chciałem ślub kościelny i wesele a że kosztuje, co zrobić.
Co do pamiątki to wg.mnie BARDZO ważny jest film i fotki. Tak naprawdę po całej imprezie zostaje właśnie film i zdjęcia, oprócz opowieści dzieciom i wnukom właśnie to nam pozostanie na lata.
A czy warto wydać na tą imprezę - to już kwestia każdej "pary" indywidualna. Dla jednego warto wydać 100tys zł na auto, które traci 15tys rocznie, inny będzie inwestował 30tys zł w naprawy swojego BMW aby je dopieścić, inny będzie robił tuning za 50tys zł. Dla każdego to sprawa indywidualna, każdy ma inne wartości w życiu. Jeden nie czuje jak można wydać worek kasy na wesele a drugi nie czuje jak można ładować kase w auta czy inne hobby.
Ale co ja mogę wiedzieć skoro mnie stać tylko na bilet miesieczny.
A tak to wyglądało...
http://vimeo.com/13797923